Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! Руси кренули у прву стратешку нападну операцију

Појачава се прва руска стратешка нападна операција у оквиру Специјалне војне операције.

Изводе је припадници две групе руских јединица „Центар“ и „Исток“ а делују на фронту између Покровска на северу и Угљедара на југу. Између су Селидово, Красногоровка, Невељское, Украјинск и Курахово.

Војни аналитичар Јуриј Подољака сматра да је намера војног врха СВО да се јединице које ће узети Селидово и Украјинск са снагама које ће од Угљедара кренути на север споје иза леђа Курахова. Нешто источније од насеља Андрејевка.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Руси су Угљедару зашли с леђа и са запада, ослободивши Пречистовку која је значајна и по томе што је на путу Велика Новосјолка — Угљедар.

Пречистовка омогућава Русима и да крену на Велику Новосјолку, а такође – на Новоукрајинку и Богојављенку преко којих ће стићи до поменуте Андрејевке.

Британски војни експерт Александар Меркурис, вероватно и зато, прогнозира да ће Кијев ускоро изгубити контролу над градовима Покровск, Селидово, Украјинск, Курахово и Часов Јар.

Бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон процењује да ће се украјинске Оружане снаге ускоро суочити са колапсом због ненадокнадивих губитака у људству.

Прецизирао је: „Сликовито речено, цела украјинска армија сада крвари, а ако се то не заустави, та војска биће на ивици смрти. Ситуација се не може променити у корист Кијева. Та бивша совјетска република нема могућност да сваког месеца регрутује 30.000 људи, смести их на безбедно место где ће се обучавати 3-6 месеци да би били спремни за борбу“.

Извор: Факти

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ