Свет

МИЛОНИ ЉУДИ НА УДАРУ АМЕРИЧКИХ РАКЕТА: Процурила листа руских градова који су на мети

Ови градови имају укупну популацију од скоро 5 милиона људи, а били би у опасности да Украјина добије зелено светло од Запада да користи оружје дугог домета за ударе унутар руске територије

Према америчком истраживачком центру “Институт за проучавање рата” (ИСW), девет великих руских градова са укупно 4,7 милиона становника биће у домету западних ракета дугог домета уколико Украјина добије зелено светло за њихову употребу на Русију.

Који руски градови су под претњом?

Тачније, списак руских градова који ће бити угрожени украјинским далекометним оружјем укључује најмање два велика урбана центра на руској територији: град Ростов на Дону са 1,15 милиона становника и град Вороњеж са популацијом од скоро 1,05 милиона људи.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Тренутно западни савезници и партнери Кијева не дозвољавају украјинској војсци да користи моћне ракетне системе западне производње за нападе дубоко унутар руске територије, тако да ових 9 руских градова нису директно изложени ризику од овог оружја.

Тачније, градови који се помињу на листи америчког труста мозгова су следећи:

1. Курск са популацијом од 436 хиљада становника
2. Орел са скоро 300 хиљада становника
3. Брјанск са 373 хиљаде становника
4. Тагаронг са популацијом од 245 хиљада становника који се налази на обали Азовског мора
5. Липек са скоро 485 хиљада становника
6. Смоленск са 312 хиљада становника
7. Калуга од 330 хиљада становника
8. Ростов на Дону са популацијом од 1,15 милиона људи
9. Вороњеж са 1,05 милиона становника

Али ако би Кијев добио зелено светло, свих 9 ових великих градова било би угрожено западним пројектилима дугог домета, као што су балистичке ракете кратког домета АТАЦМС које лансирају системи ХИМАРС које је Вашингтон послао Украјини.

Ове ракете могу да погоде непријатељске циљеве на максималној удаљености од 300 километара.

Дакле, ствари би се драстично промениле у конфликту који је у току, ако им се дозволи да се користе унутар Русије.

Неки од градова на горњој листи су маргинално у домету АТАЦМС пројектила, што значи да нису у опасности од украјинског оружја мањег домета, као што су крстареће ракете Сторм Схадоw/СЦАЛП из Велике Британије односно Француске.

Ове ракете, иако веома ефикасне, у извозној верзији имају краћи домет од 250 километара, док у домаћој досежу 500 км. Никада није потврђено да ли Кијев поседује верзије домета од 500 или 250 км или обе.

Извор: Курир.рс/Институт за проучавање рата/Орузјеонлине/Пренео: П. П.

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ