Свет

КИЈЕВ У ШОКУ: САД неће дозволити

САД неће дозволити Украјини да употреби балистичке ракете дугог домета АТАЦМС, које Украјина користи у пограничним подручјима с Русијом, како би се спречила даља ескалација сукоба, пренео је Тајмс.

САД ће, према писању Тајмса, можда дозволити Украјини да користи британске и француске ракете дугог домета да гађа циљеве унутар Русије, а Лондон и Париз су с тим сагласни.

То се конкретно односи на француски еквивалент АТАЦМС ракета, Скалп, као и на ракете “Сторм Схадоw“ британско-француске производње.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Раније данас руски председник Владимир Путин изјавио је да ће директно учешће земаља Запада у сукобу у Украјини променити његову суштину и додао да ће Русија бити принуђена да донесе одлуке на основу тако створених претњи.

“То ће значити да су земље НАТО-а, САД и европске земље у рату с Русијом. А ако буде тако, онда ћемо, имајући у виду промењену природу сукоба, донети одговарајуће одлуке на основу претњи које буду створене“, рекао је Путин, а преноси ТАСС.

Путин је истакао да земље НАТО-а не само да разговарају о могућности да украјинска војска употреби ракете другог домета, већ и о директном учешћу у рату.

“Само војно особље НАТО-а може да контролише летове ових ракетних система. То је могуће само помоћу обавештајних података са сателита, које Украјина нема. Поента је да се донесе одлука о томе да ли земље НАТО треба директно буду укључениеу сукоб или не“, истакао је Путин.

Он је навео да Запад већ учествује у нападима на руску територију и то помоћу беспилотних летелица и других средстава које користи Украјина.

“Али, кад је реч о употреби високопрецизног далекометног оружја западне производње, то је сасвим друга прича“, рекао је руски председник.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ