Русија

КАТАСТРОФА У РУСИЈИ: Експлодирала је (ВИДЕО)

Тешка међуконтинентална балистичка ракета РС-28 Сармат експлодирала је током вежбе у Архангелској области на северозападу Русије, пише украјински новински портал Правда.

Правда се у свом чланку позива на податке које је на друштвеној мрежи X објавио корисник „МеНМyРЦ“. Он је пак до закључка да је Сармат експлодирао дошао на темељу сателитских снимака на којима се може видети да се код космодрома „Плесецк“ налази велики кратер.

Своје је закључке утемељио и на подацима америчких ппосматрачких летелица.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Велики кратер наводно показује да је Сармат експлодирао у свом силосу те самим тиме уништио тај полигон.

Корисник X-а МеНМyРЦ тврди да су пожар у „Плесецку“ видели сателити НОАА-20 и Суоми НПП који припадају Националној управи за океане и атмосферу Сједињених Америчких Држава.

Америчка ппосматрачка летелица РЦ-135С Цобра Балл наводно је пратила испитивање Сармата и није забележила да је балистичка ракета полетела.

Корисник X-а МеНМyРЦ верује да је могуће да ракета није експлодирала током лансирања већ да се експлозија догодила пре тога.

Правда наводи да су западни медији известили о пет испитивања Сармата. Четири су била неуспешна. Амерички новински портал ЦНБЦ пише да је најдужи лет једне Сармат ракете трајао нешто више од два минута те да је ракета у том периоду превалила нешто више од 35 километара. Након тога је изгубила контролу и пала на тло.

Једино успешно лансирање Сармата догодило се 20. априла 2022. године. Председник Руске Федерације Владимир Путин наредио да се Сармати у борбену функцију ставе 2022. године. То је учињено тек у аептембру 2023. године.

Извор: Јутарњи.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ