Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ СИЈАРТА: Ово је веома опасно за цео свет

Захтев Украјине да се оружје које испоручују савезници може користити и за циљеве на територији Русије представљао би озбиљан ризик од ескалације, изјавио је данас у Њујорку мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.

Како се наводи у саопштењу Министарства, у одговору на недавну изјаву украјинског председника Володимира Зеленског, Сијарто је навео да је протеклих скоро хиљаду дана од када траје рат показало да сукоб нема решење на бојном пољу, а да су испоруке оружја само довеле до повећања броја жртава, док је мир све даље.

„И што дуже траје рат, нажалост, што ће више мртвих бити, што више снимака насилних постројавања будемо видели, биће више разарања, више породица ће бити разбијено, и више људи ће бежати. Најтужније је што је међународни либерални мејнстрим ‘мир’ прогласио псовком, барем у Европи. Дакле, када председник Зеленски говори о престанку рата, он, нажалост, не говори о решењу путем преговора, као што је то више пута доказано у прошлости, већ се и даље залаже за решења на бојном пољу“, упозорио је мађарски министар, преноси ТВ М1.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Он је назвао веома опасним предлогом захтев Украјине да се оружје које су испоручили савезници користи и за дубоке ударе на територији Русије.

„Ми на ово гледамо са становишта да ли сваки такав корак повећава ризик од ескалације, да ли повећава ризик од ширења рата или не. И мислим да није превише тешко схватити да би, ако би Украјина добила дозволу да то уради, то носило изузетно озбиљан ризик од ескалације“, нагласио је он.

Према његовим речима, у овом случају би се рат лако могао проширити, а то би пре свега могло да представља претњу за суседне земље.

„Према томе, са мађарске тачке гледишта, а мислим и са становишта глобалне безбедности, било би изузетно опасно када би Украјинци могли да користе западно оружје за ударе на руске циљеве“, оценио је шеф мађарске дипломатије.

Он је поздравио чињеницу да очигледно још увек постоје „разумни гласови, разумна моћ расуђивања“ у неким западним државама, због чега још није дата таква дозвола.

„И искрено се надамо да нико неће прећи ову црвену линију“, рекао је он и подвукао да за овај рат нема решења на бојном пољу, већ само примирје и мировни преговори.

„То је оно за шта се залажемо овде у УН ове недеље, и ми припадамо овој већини, тако да ово није ЕУ, није трансатлантска заједница, овде су људи за мир у огромној већини. Огромна већина држава чланица УН позива на мировне преговоре и рани завршетак рата, а ми смо део ове глобалне већине“, додао је он.

Сијарто је рекао да ће рат у Украјини бити на дневном реду и на отвореном састанку Савета безбедности УН (СБУН) увече, а очекује се озбиљна дебата, јер су, како је навео, све стране заступљене на високом нивоу.

„Сада стране које се међусобно не слажу коначно седе за истим столом, Руси, Американци, Французи седе за истим столом, биће представници неколико афричких и азијских земаља… Стварно се надам да ће данас искористити оквир који су дале УН и оквир који је дао Савет безбедности, јер овде увек морате да се сетите чињенице да су УН створене да би се расправљало о свим питањима, свако може да разговара са сваким“, нагласио је Сијарто.

С тим у вези, он је критиковао чињеницу да су последњих година „неки људи покушавали да светску организацију претворе у групу земаља истомишљеника“, што је, како је оценио, „супротно првобитним циљевима“.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ