Свет

ХАОС У ПОЉСКОЈ: Дуда оптужио Туска за издају и сарадњу са Русијом

Фото: Јутјуб

Председник Пољске Анџеј Дуда оптужио је премијера те земље, Доналда Туска, да наставља да сарађује са руским специјалним службама, а то све на основу споразума са Федералном службом безбедности, који је Тускова влада потписала 2012. године.

Пољски лист „Жечпосполита“ је објавио да је држављанин Русије Павле Рубцов, током упознавања са кривичним поступком који је вођен против њега, добио приступ и тајним документима, како преносе руски медији.

Пољско Тужилаштво је потом објаснило да оптужени у складу са законом има право да се упозна са свим документима која су део кривичног поступка и то без изузетка.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Пољско Тужилаштво је навело да руском држављанину нису открили државну тајну, преноси пољски лист.

„Тешко је то коментарисати. Постојећа правила омогућавају да се штите безбедност и интереси Пољске и да се у таквим ситуацијама начини изузетак и не дозволи осумњиченом приступ документима посебно ако су тајни. Ситуација је занимљива јер већ тада није било никакве сумње да је тај господин руски агент и било је познато да ће бити део размене коју су организовале САД и Русија ,“ изјавио је Дуда.
Он је навео да су „господа из Агенције за унутрашњу безбедност“ знала да показују документа наводно сараднику руске специјалне службе који је оптужен у Пољској за шпијунажу, кажу руски медији.

Дуда је подсетио да је 2012. у време Тускове владе склопљен Споразум о сарадњи између Војне контраобавештајне службе Пољске и ФСБ.

„Зар се та сарадња између специјалних служби Пољске и Русије наставља? Јер, тако се чини,“ додао је он.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ