Свет

ЕСТОНСКИ ПРЕДСЕДНИК ДИГАО УЗБУНУ: ПОЧЕЛО ЈЕ! Русија је кренула на ове три државе

„Руска обавештајна служба је свуда, рекао је естонски председник Алар Карис за „Кијев Индепендент“ и додао да је нова мисија Владимира Путина да се Русија меша у унутрашње послове балтичких држава.

Кијев индепендент подсећа на слућај естонског професора кога је ухапсила служба унутрашње безбедности (ИСС или Капо) у јануару 2024. под сумњом да је руски шпијун, а Елизабет Бро, виши сарадник у Атлантском савету, каже да ствари тренутно поново излазе на површину на веома драматичан начин.

Такође, како наводи украјински лист, а преноси Блиц, Русија хоће да мења границе, а у прилог томе иде и чињеница да је нацрт декрета објављен на сајту Кремља 21. маја, у ком се наводи да ће Русија једнострано прекрајати поморску границу са Литванијом и Финском у Балтичком мору.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Међутим, чим се појавио, нацрт је нестао 22. маја. Дан након што је нацрт уредбе нестао, нестале су и бове на реци Нарви које означавају раздвајање руске и естонске територије.

Бивша естонска премијерка Каја Калас описала је то као „гранични инцидент“ и рекла да се истражује.

„Видите доста промена на Балтику. Покушавамо да убедимо наше људе да троше више на одбрану, да граде фабрике, да више сарађују са Украјином и да научимо све што можемо, јер сматрамо да, ако Украјина није у стању да заустави Русе, онда Руси неће стати. Ко зна шта ће се даље десити“, рекао је литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис.

Летонски министар одбране Андрис Спрудс дели сличну забринутост. „Тренутно смо у хибридном сукобу. Нажалост, ово је комшија са којим се суочавамо“, поручио је Спрудс.

Русија је осумњичена и за намерно ометање ГПС система у комерцијалним авионима више од једне деценије, али су инциденти у региону Балтичког мора нагло порасли последњих месеци.

Према извештају из априла заснованом на подацима са сајта ГПСЈАМ.орг, око 46.000 авиона пријавило је проблеме изнад Балтичког мора од претходног августа, а већина њих се догодила у источној Европи у близини граница са Русијом.

Неки инциденти су довели до тога да су авиони морали да се окрену усред лета, а чак је и авион у којем је био министар одбране Уједињеног Краљевства био погођен оваквим ометањем.

Иако је готово немогуће дефинитивно доказати ко је одговоран за ометање ГПС-а, долази до блокирања сигнала од тачке на којој је распоређен уређај за ометање до удаљености од 350 километара.

То значи да би уређај за блокирање ГПС сигнала изнад Балтичког мора морао да се налази у некој од земаља које га окружују. Осим ако земље НАТО-а нису у пројекту саботаже, остаје један очигледан осумњичени – Русија.

Балтичке државе се такође активно супротстављају разним другим нападима, укључујући оне сајбер природе.

„Ми смо се припремали за сајбер нападе доста дуго јер су почели 2007. Такође почињемо да убеђујемо и западне стране да је ово веома важно питање“, рекао је председник Естоније.

Микаел Бајден, врховни командант шведских оружаних снага, рекао је да Путин можда тражи доминацију над Балтичким морем и да је „бацио око“ на шведско острво Готланд.

Смештен око 330 километара северно од руске енклаве Калињинграда, Готланд је највеће острво Шведске, а његова централна локација значи да је од виталног стратешког значаја у Балтичком мору. „Ко контролише Готланд, контролише Балтичко море“, рекао је Бајден.

Западни аналитичари описали су величину и моћ руске Балтичке флоте као „донекле ограничене“, а када је Русија извела војне вежбе у Балтичком мору у августу 2023. године, требало је да учествује око 30 ратних бродова и чамаца, према руском Министарству одбране.

Али то није све што Русија поседује у Калињинграду. Калињинград је у суштини руско складиште оружја и има много војно оперативне опреме која се користи, а не само у складишту.

Немогуће је знати са сигурношћу шта су намере Русије, али мишљење стручњака варира од ескалирајућег хибридног рата до директне намере да се изврши инвазија на балтичке државе – Естонију, Летонију и Литванију.

Челници све три државе добро знају за такву могућност.

Извор: Кијев индепендент/Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ