Свет

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДОНАЛДА ТУСКА: Не паничите ако видите немачке војнике

Фото: Јутјуб

ПРЕМИЈЕР Доналд Туск поручио Пољацима да не паниче када виде немачке војнике који ту помажу након поплава.

Пољски премијер Доналд Туск најозбиљније је јутрос упозорио сународнике да ако виде у поплављеним подручјима и око насипа, немачког војника да то није окупатор већ само војник који је, као што то већ чине неки од америчких војника стационарних у Пољској, дошао да помогне у борби с поплавама.

– Ако видите немачке војнике немојте да паничите. То је помоћ, да не буде никаквих сумњи – они немају намеру да дижу у ваздух никакве насипе – поруке су, које је Туск принуђен да понавља у правој поплави дезинформација, лажних вести и теорија завере које се брже од поплава шире у Пољској, али и суседној Чешкој.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Полицајци, војници или спасиоци излазе на терен иако би били потребни тамо где заиста има угрожених и да трагају за несталима које су пријавиле шаљивџије, док Агенција за унутрашњу безбедност има пуне руке посла и са потенцијално опаснијим сејањем дезинформација.

– Виђен је човек обучен у војничку униформу који на разним местима обавештава да ће насипи бити сваког трена дигнути у ваздух. Вози се аутомобилом са лажним регистарским таблицама и то више није забава, то су озбиљне ствари. Немојте веровати и одмах позовите службе – казао је синоћ премијер Туск.

Пољска влада, заједно са службама државне безбедности, настоји да што брже елиминише то циљано ширење дезинформација и спречи сејање панике, што по оцени стручњака за безбедности може бити и део хибридних напада који појачано прате рат у Украјини.

Суседна Чешка преплављена је другом, не мање опасном врстом лажних вести и дезинформација – да, у ствари никаквих поплава нема и да их измишља у медијима влада, укључујући и драматичне призоре из насеља под водом и акција спавања, како би одвукла пажњу од других тема пред регионалне изборе заказане за петак и суботу.

– Да ли заиста има таквих идиота на које то делује? – написао је уз слику седнице кризног штаба асистент посланика Јарослава Фолдине за радикалне националисте Михал Крафт.

Филмски режисер Јан Томанек који је на свом сајту Здрави форум „ратова“о са мерама против пандемије ковида и обавезног вакцинисања деце написао је да можда негде пада киша али да је у Прагу и целој земљи све у реду.

– Људи су опет негде затурили мозак и чекају у стенд-бај режиму да из владе опет дођу неке инструкције, поново медијске инструкције бесмисленог страха, масирање и потпуно бесмислених мера у целој земљи – написао је Томанек али је парадоксално делио завереничке теорије да је армија све сто је потребно за борбу против поплава послала Украјини.

– Први тип су типичне теорије завере и измишљотине, рецимо да су поплаве изазване вештачки или да је медијска хистерија параван за то да се Чешка укључи у рат у Украјини. Други тип дезинформација не садржи измишљене вести али све око поплава користи да критикује владу, главне медије, САД и Украјину – казао је онлајн дневнику Сезнам Зправy.цз саветник чеког премијера за сузбијање дезинформација Милош Грегор.

Заговорници теорија завере, антиваксери, проруски десничарски екстремисти али и неки радикални левичари шире приче да су за поплаве и циклон Борис криве власти које авионима распршују хемикалије или бактерије и вирусе или тајанствене супстанце које изазивају обилне кише и провале облака.

Омиљена је и теорија да је за све крив ХААРП, пројекат активног ауроралног истраживања високе фреквенције близу места Гекон на Аљасци чији је циљ иначе изучавање феномена поларне светлости и радио комуникација, започет 1990. године а престао са радом још пре десет година.

Појавиле су се и теорије да су поплаве припрема НАТО, чији Војни комитет је заседао у Прагу од 13. до 15. септембра, за напад на Русију.

Дезинформације ширене на социјалним мрежама у пракси су према оценама стручњака у Чешкој резултирале и повећаним бројем људи, посебно старијих, који су одбијали евакуација због поплава, јер на Фејсбуку или платофрми X тврде да их нема, а касније су преклињали да по њих дођу хеликоптерима када их је бујица одсекла од света и за уобичајену евакуацију је већ било касно.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ