Свет

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА: Амерички војници надомак Русије

Фото: Pixabay.com

Амерички амбасадор у Финској, Даглас Хики, изјавио је у интервјуу за Илта-Саномат да не види могућност успостављања сталних војних база на територији те земље.

– Не видим услове за успостављање сталних америчких војних база у Финској, али заједничке војне вежбе ће се одржавати – рекао је Хики.

У јулу је фински парламент одобрио одбрамбени споразум са Сједињеним Државама, према којем ће америчкој страни бити омогућен приступ 15 војних објеката. Документ предвиђа и размештање војне технике и ресурса на територији Финске, као и приступ и кретање америчких авиона, бродова и возила. Такође, Хелсинки преузима обавезу обезбеђивања сигурности за америчке снаге, објекте и територије које користе.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Крајем прошле године, портпарол председника Русије, Дмитриј Песков, изјавио је да Москва жали због одлуке Хелсинкија да дозволи размештање америчких војника на својој територији. Он је нагласио да ће то, без сумње, довести до повећања тензија. Песков је подсетио да су две земље имале одличне односе, али да након уласка Финске у НАТО, присуство инфраструктуре алијансе представља претњу за Москву.

Финска се придружила Северноатлантском савезу 4. априла 2023. године.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ