Русија

ЦЕО СВЕТ У НЕВЕРИЦИ: Путин дао шокантно наређење!

Почетком 2024. године, руски председник Владимир Путин затражио је покретање „националног пројекта“ за очување здравља становништва. Неколико месеци касније, потпредседница владе Татјана Голикова најавила је иницијативу под називом „Нове технологије очувања здравља“. Истраживачки институти су добили налог да извештавају о напорима у борби против старења ћелија, остеопорозе, когнитивних и сензорнијих поремећаја, као и о јачању имуног система

Улаже се у технологије за спречавање старења ћелија, неуротехнологију и друге иновације које имају за циљ продужење животног века.

Један од праваца истраживања је тродимензионално биопринтовање, које би требало омогућити штампање заменских органа и ткива. Према листу Комерсант, Москва је у последње две године уложила више од 57 милиона рубаља (око 633.000 долара) у биопринтинг и сродне технологије.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Иако је крајњи циљ штампање потпуно функционалних људских органа још увек далеко, тренутно се 3Д штампање у медицини углавном користи за израду неорганских имплантата и ортопедских уређаја, док је производња ткива ограничена на једноставне истраживачке активности на ћелијском нивоу.

Руске власти и даље полажу велике наде у биопринтинг. Росатом је саопштио да ће технологија за штампање комплексних људских органа бити спремна у року од шест година.

Према наводима руског портала Медуза, иницијатива је покренута по директиви из врха власти, а пројекат води блиски Путинов савезник Михаил Ковалчук, члан Руске академије наука и директор Института за нуклеарна истраживања „Курчатов“. Он надзире државно подржани програм истраживања генетике.

Извор из националног медицинског истраживачког центра навео је да је Путин поставио задатак, а да је Ковалчук тражио од научника редовне извештаје о напретку. Један руски доктор је изјавио да је био изненађен хитношћу задатка, јер се обично национални пројекти и федерални програми претходно договарају кроз серију састанака и јавних расправа.

Неки истраживачи су изразили сумњу у тренутак и приоритет пројекта усред актуелних изазова у земљи, наводећи да су средства за оваква истраживања веома скупа и да је неизвесно да ли ће пројекат моћи брзо да донесе значајне резултате.

Осим државе, истраживања у области продужења живота финансира и руски милијардер Дмитриј Итсков, који ради на пројекту преноса људске свести у рачунаре, што би омогућило „вечан“ живот после смрти људског тела. Итсков је најавио да би први пренос свести могао бити реализован до 2035. године.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ