Свет

АМЕРИКАНЦИ ИЗНЕЛИ СТРАШНЕ ТВРДЊЕ: Руси се спремају, лансираће „непобедиву“ ракету

Амерички истраживачи тврде да су идентификовали вероватно место постављања нове крстареће ракете на нуклеарни погон 9М370 буревестник.

Путин се похвалио да нове крстареће ракете на нуклеарни погон имају скоро неограничен домет и да могу избећи америчку противракетну одбрану. Он их назива „непобедивим“.

На фотографијама Планет лабса од 26. јула идентификован је грађевински пројекат који се налази у близини складишта нуклеарних бојевих глава познатог под два имена, Вологда-20 и Чобсара, као потенцијално место за нову ракету.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Објекат се налази 475 километара северно од Москве, наводи Ројтерс.
Сателитски снимци показују нешто што изгледа као да је у изградњи девет хоризонталних лансирних рампи, постављених у три групе између високих греда како би их заштитиле од напада или спречиле случајну експлозију у једној од детонација пројектила у другима, наводи се у извештају.

Локација је повезана са зградама у којима би се сервисирали пројектили и њихове компоненте и с постојећим комплексом од пет бункера за складиштење нуклеарних бојевих глава.

Руско Министарство одбране и Амбасада у Вашингтону нису одговорили на захтев да коментаришу ову процену, стратешку вредност буревестника, резултате испитивања и ризике које он представља.

Портпарол Кремља рекао је да су то питања за министарство одбране и одбио је даље коментарисати.

Идентификација вероватног места лансирања ракете сугерише како Русија наставља да распоређује ракете након серије проба у последњих неколико година које су протекле с проблемима.

Распоређивање буревестника у Вологди омогућило би руској војсци да складишти ракете с нуклеарним врхом у својим бункерима, чинећи их доступним за брзо лансирање.

Извор: Дневник.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ