Свет

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ОГЛАСИО: Украјина први пут употребила ово моћно оружје (ВИДЕО)

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је данас да је Украјина први пут употребила ново оружје – ракетни дрон Паљаница.

– Непријатељ је поражен – рекао је украјински председник, не прецизирајући где су Руси погођени, као ни какве су губитке претрпели.

Убрзо је у кратком обраћању новинарима Зеленски открио детаље у вези са пројектом Паљаница, које је раније најавио.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Судећи по ономе што је Зеленски рекао, ово оружје још није коришћено за наношење удара на територију Руске Федерације – тренутно се само тестира.

– Украјински ракетни програм укључује кластер који се зове „Паљаница“. Данас је тестиран први елемент, ракетни дрон који је много бржи од наших далекометних дронова. И моћнији. То су сви детаљи које данас могу да вам откријем – рекао је украјински председник.

Зеленски је такође додао да ће Украјина правити „моћне ракете дугог домета“.

На друштвеним мрежама су објављене фотографије дрона за које се тврди да представљају „Паљаницу“, мада још увек нема никакве потврде о изгледу летелице.

Према писању украјинског сајта „Милитарнyи“, Паљаница је највероватније дрон опремљен млазним мотором и снажном бојевом главом.

Исти сајт пише да је у јануару ове године нови ударни дрон на млазни погон извршио свој први лет, али још увек није потпуно јасно да ли је у питању „Паљаница“.

Паљаница је иначе врста украјинског хлеба, а реч се користи као шиболет – знак распознавања.

Наиме, када Украјинци желе да провере да ли неко од детињства говори украјински, траже му да изговори реч паљаница, пошто је рускојезичном становништву наводно тешко да је правилно изговоре.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ