Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈ ОТКРИО ЈЕЗИВ ПЛАН: Зеленски тражи дозволу за удар на Москву и Санкт Петербург

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјина тражи дозволу од Запада да користи ракете дугог домета Сторм Схадов за погађање циљева дубоко унутар руске територије, пише британски лист Тхе Гуардиан, позивајући се на изворе. Према писању публикације, Кијев верује да би то могло да натера Москву да почне преговоре о окончању непријатељстава.

Према речима „високих званичника у Кијеву“, „демонстрациони напад“ коришћењем англо-француских крстарећих ракета могао би да покаже руском руководству да су војна постројења која се налазе непосредно у близини Москве под претњом директних напада.

Неименовани високи званичник украјинске владе сматра да би Русија разматрала преговоре само ако верује да би Украјина могла „угрозити Москву и Санкт Петербург“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Међутим, таква „стратегија високог ризика“ још нема подршку САД, наводи се у публикацији.

Крстареће ракете Сторм Схадов су већ у Украјини. Зашто су опасни и који је њихов домет лета?

Како се наводи у публикацији, Украјина је тражила дозволу да користи Сторм Схадов против циљева у Русији „месецима“, али још увек није имала много успеха. Ипак, расте уверење да главна нада Кијева лежи у контранападу, наводи се у материјалу.

Украјински председник Владимир Зеленски објавио је 12. августа у свом телеграм каналу да је наложио Министарству одбране и дипломатама да му предоче списак радњи које су неопходне да се од партнера добије „дозвола за коришћење оружја дугог домета за заштиту територије“.

Истог дана, британски лист Тхе Телеграпх писао је да Лондон није дозволио Кијеву да користи ракете Сторм Схадов током напада на област Курск. Извор у британској влади рекао је за публикацију да се позиција земље није променила: опрема која је достављена Украјини је „намењена за одбрану“.

Тајмс је касније известио да Британија чека одобрење САД пре него што је Украјини дала зелено светло да употреби Олујну сенку за напад на Русију. Према писању публикације, Вашингтон заправо блокира жељу Лондона да Кијеву да такву дозволу.

Иако Британија жели Украјини дати слободу да користи оружје дугог домета, за то је потребан консензус њених савезника, укључујући Сједињене Државе, Француску и још једну земљу НАТО-а, напомиње Тхе Тимес. Владин извор је у разговору за издање нагласио да Лондон не криви Вашингтон за кашњење, пошто за такве одлуке треба времена.

Офанзива Оружаних снага Украјине у Курској области почела је у ноћи 6. августа и од тада се воде борбе у региону. У том контексту, Министарство одбране редовно извештава да руске оружане снаге „настављају да одбијају покушај инвазије“ украјинских трупа. У региону је уведен федерални режим за ванредне ситуације и проглашена је противтерористичка операција (ЦТО).

Извор: RTVI

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ