Свет

ВОЈСКА ИЗВЕЛА РАЗОРАН НАПАД: Наређена хитна евакуација становништва

ИЗРАЕЛСКА војска покренула је нови напад на град Кан Јунис на југу Газе циљајући на борце Хамаса док амерички, катарски и египатски посредници поново зову Израел и Хамас да постигну споразум о прекиду ватре.

Претходно је издато наређење за масовну евакуацију, што је натерало на хиљаде људи да беже од синоћ, носећи основне ствари попут малих плинских боца, душека, шатора, ранчева и ћебади.

Званичници из Израела и САД рекли су да верују да би Јахја Синвар, новоименовани Хамасов највиши лидер и један од стратега напада на Израел 7. октобра, могао да се крије у тунелима испод Кана Јуниса.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Војска је данас саопштила да су ратни авиони Израела погодили 30 Хамасових циљева у граду. Речено је и да су трупе тражиле Хамасове тунеле и другу инфраструктуру док су учествовале у борби „изнад и испод земље“.

Подсетимо, регионалне тензије су порасле откако је политички лидер Хамаса Исмаил Ханије убијен 31. јула у Ирану у нападу за који Техеран и палестинска милитантна група окривљују Израел.

Други по величини град у Појасу Газе, Кан Јунис, претрпео је велику штету током израелских ваздушних и копнених операција раније ове године.

Министарство здравља у Гази саопштило је да се број погинулих на тој територији приближава 40.000 током 10 месеци рата између Израела и Хамаса, пренео је Ројтерс.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ