Свет

ВЕЛИКИ УСПЕХ РУСА! Западни медији брује, да ли је рат управо одлучен?! Кијев није ни свестан шта креће када падну ови градови!

Руске снаге ослободиле су скоро дупло више земље од онога што је Кијев заузео 2023.

Руске снаге су оствариле брзе и значајне територијалне добити у Украјини, користећи несташице и грешке Кијева, док истовремено расте подршка украјинске јавности преговорима о окончању сукоба, пише „Фајненшел тајмс“.

„Наша одбрана показује пукотине“, рекао је један високи украјински званичник упознат са војним операцијама. Он је упозорио да су руске снаге постигле „тактички успех“ у Доњецку и да ће напредовати ако се ситуација не преокрене.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према истраживању Пасија Пароинена из финске војно-истраживачке групе „Блек бирд“, територија коју су руске трупе ослободиле од почетка маја је скоро двоструко већа од оне коју су украјинске снаге заузеле прошле године, плативши високу цену у животу војника и у војној техници.

Током протекле недеље, руска војска је напредовала у кругу од 15 километара од града Покровск, главног логистичког чворишта украјинских снага у Дољецку, и још напредује. Руске снаге су током викенда заузеле делове источног округа Часов Јар.

Заузимање било ког од ових градова би омело војну логистику и угрозило контролу Украјине над остатком региона, кажу стручњаци.

„Руси су успели да заузму неколико кључних позиција у последњих месец дана, при чему се ситуација за Украјинце у овим правцима стално погоршава“, рекао је Пароинен.

Аналитичари и војници кажу да је Русија искористила грешке у комуникацији Украјинаца и „неуредне“ ротације на фронту и растегла већ слабу украјинску одбрану.

Истовремено, анкете Националног демократског института и Кијевског међународног института за социологију показују да 57 одсто Украјинаца жели да започне преговоре са Русијом о окончању сукоба.

Чак је и Владимир Зеленски показао „заинтересованост“ за отварање преговора са Москвом и сигнализирао да би можда могао да позове Русију на други „мировни самит“ који Кијев организује касније ове године.

Војна помоћ коју је Украјина добила од Запада тек треба да се покаже на фронту, али експерти упозоравају да је главни проблем Кијева и даље људство.

Франц-Штефан Гади, сарадник истраживачког центра Међународног института за стратешке студије у Лондону, рекао је да је „најнепосреднији узрок текућег напретка Русије… преовлађујући недостатак људства, првенствено пешадије“ у Украјини.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ