Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Срби, ако ово не урадите, нећете моћи да уђете у ЕУ

Фото: јутјуб

Од 10. новембра ове године почеће да се користи Систем уласка и изласка у земље чланице Европске уније. То значи да ће грађани пре преласка границе морати електронски да попуне формулар у којем ће навести своје основне податке.

Од половине наредне године процедура ће бити другачија – грађани ће морати да траже дозволу за боравак у ЕУ. Владимир Влахо из Националне асоцијације туристичких агенција објаснио је у разговору за РТС како ће то изгледати у пракси.

Владимир Влахо из Националне асоцијације туристичких агенција објашњава да је Европи услед кретања миграната био циљ да уведе систем евиденције уласка и изласка путника, како би могла да контролишу своје границе.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Попуњавање формулара пре уласка у ЕУ

То значи да путник, пре него што уђе у Европску унију, мора да попуни један формулар на интернету.

Путник даје само неколико основних података, а Влахо напомиње да не треба ништа истраживати да би се формулар попунио.

– Када то попуните, са својим пасошем се појавите на граници, вероватно се системи уклопе и ви улазите у Европску унију најнормалније – рекао је Влахо.

Формулар се попуњава искључиво електронским путем, а наши грађани могу да бирају на ком ће од језика чланица Европске уније да га попуне.

Попуњавање тог формулара, односно улазак у апликацију ће моћи треће лице да обави у било чије име, то може бити неко приватно лице, родитељ, комшија, пријатељ, дакле не мора бити агенција.

– Уколико путник путује преко агенције, ми ћемо сигурно пружати услугу помоћи попуњавања тих формулара, с тим што у том случају путник мора да овласти било кога ко то ради у његово име – рекао је Влахо.

У пробном периоду неће бити одбијања уласка у ЕУ

У првој фази, од 10. новембра неће бити одбијања путника, али је за другу фазу која ће наступити половином следеће године најављена и таква могућност. Тада ће, поред чланица ЕУ, овај систем примењивати и Швајцарска, Исланд, Норвешка и Лихтенштајн.

Тада ће путници тражити дозволу за боравак у ЕУ, што ће коштати седам евра и важити три године.

У случају да пасош истиче пре три године, дозвола аутоматски престаје да важи оног тренутка када и пасош престаје да важи. Када добијете нови пасош, поново аплицирате за дозволу, опет на три године.

Ко би могао да буде одбијен за улазак у ЕУ

На питање коме би могла да буде одбијена дозвола, Владо каже да могу бити одбијани људи који су у систему Европске уније обележени као криминалци, као неко ко се бави о неким стварима мимо закона, или као неко ко можда није платио саобраћајну казну.

Дозвола ће се добијати у року од неколико минута, осим у случајевима када постоји нека дилема, тада се дозвола може чекати и четири дана.

– Они који заиста имају проблем са законом у евиденцији ЕУ, они могу чекати до 30 дана – рекао је Влахо.

Апликација ће бити пуштена шестог октобра, али неће бити у примени до десетог новембра.

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ