Свет

УКРАЈИНЦИ У ШОКУ: Вагнеровци се појавили у Курску и почели да газе све пред собом!

Ветерани приватне војне компаније Вагнер, која је сада под контролом Министарства одбране Русије, активно уништавају украјинске снаге у борбама у региону Курск, пишу руски ратни дописници.

Ове јединице, које укључују групу специјалних снага „Аида“ из састава „Ахмат“ Оружаних снага Русије, ангажоване су у борбама против украјинских снага које су напале руску територију.

Специјалне снаге „Ахмат“, познате по својој ефикасности и борбеној спремности, играју кључну улогу у овим операцијама.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Украјинске трупе су 6. августа 2024. године покренуле инвазију на Курску област, прешавши границу из Сумске области. Овај напад је изведен у два правца: према селима Николајево-Дарино и Олесња.

Украјинске снаге, опремљене тенковима и оклопним возилима, напале су руске граничне постаје. Руска војска је одговорила слањем додатних трупа и авијације како би зауставила напредовање украјинских снага. Према извештајима руског Министарства одбране, напад је укључивао око 300 украјинских војника, 11 тенкова и преко 20 оклопних борбених возила

Руски председник Владимир Путин је напад назвао „великом провокацијом“ и оптужио Кијевски режим за неселективно гађање цивилних објеката, укључујући стамбене зграде и хитне службе.

Путин је најавио састанак са шефовима безбедносних агенција, Министарства одбране и ФСБ-а како би се ситуација додатно анализирала и предузеле одговарајуће мере.

У региону Курск је уведено ванредно стање, а додатне снаге Националне гарде су распоређене ради заштите кључне инфраструктуре, укључујући нуклеарну електрану Курск.

Према речима гувернера Курске области Алексеја Смирнова, све хитне службе су у стању приправности, а грађанима је упућен позив за донирање крви. Забележени су велики губици на обе стране, а у нападима је рањено 31 особа, укључујући шесторо деце. Забележено је и неколико смртних случајева, укључујући трудницу.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ