Свет

УКРАЈИНА ПРЕТИ БЕЛОРУСИЈИ: Војска да се хитно повуче са границе, иначе…

Фото: Фејсбук принтскрин

Министарство спољних послова Украјине упозорило је Белорусију да хитно прекине војне маневре и повуче трупе са украјинско-белоруске границе!

Украјина је навела да се велики број припадника и опреме Оружаних снага Белорусије окупио у близини белоруско-украјинске границе под „маском војних вежби“ и да су у истој области примећене и јединице које чине некадашњи припадници руске приватне војне компаније Вагнер ПМЦ.

Министарство спољних послова Украјине позвало је Белорусију да избегне „трагичну грешку“ под притиском Москве.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Украјинске обавештајне агенције наводе да Оружане снаге Белорусије у Гомељској области окупљају велики број војника, међу којима су и снаге за специјалне операције, али и велики број тенкова, артиљерије, вишецевних ракетних и ПВО система, борбене инжењерске опреме…

„Војне вежбе у пограничном подручју и у близини нуклеарне електране Чернобиљ представљају претњу националној безбедности Украјине, али и глобалној безбедности. Позивамо белоруске званичнике да избегавају грешке које би имале трагичне последице по њихову земљу под притиском Москве и позивамо Оружане снаге Белорусије да зауставе непријатељске маневре и пребаце снаге даље од државне границе Украјине на удаљеност која прелази домет белоруских система наоружања“, саопштило је украјинско министарство спољних послова.

Министарство наводи да Украјина никада није предузела и неће предузети никакве непријатељске акције против белоруског народа.

„Упозоравамо Белорусију да ћемо у случају кршења границе предузети све неопходне мере да остваримо право на самоодбрану загарантовано Повељом УН. У том случају свака група трупа односно војни објекат и рута војног снабдевања у Белорусији биће легитимне мете за Оружане снаге Украјине“, саопштило је министарство.

Белоруски председник Александар Лукашенко, подсетимо, изјавио је недавно да је послао трећину своје војске на границу са Украјином након упада украјинских дронова на белоруску територију приликом напада на руску Брјанску област

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ