Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ РУСИЈИ: Украјинци оборили понос руске авијације (ФОТО)

Фото: Телеграм принтскрин

Украјинске снаге сваког месеца на фронт шаљу 100.000 експлозивних ФПВ (фирст-персон-виеw) дронова. Ови дронови уништавају оклопна возила, лове пешадију и забијају се у руске хаубице. Јуче је један мали квадкоптер, како се наводи, по први пут срушио руски хеликоптер, пише „Форбс“.

На друштвеним мрежама појавиле су се фотографије и видео снимци на којима се види хеликоптер Ми-8 у пламену близу Доњецка на истоку Украјине.

– Желимо брз опоравак преживелима – написао је један руски блогер.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Оваква иновативна употреба експлозивних дронова планирана је дуго времена. Још у септембру, руски пилоти су покушавали да користе своје дронове за обарање руских хеликоптера у лету. Ова претња постала је толико озбиљна да су руске ваздушне снаге почеле да шаљу додатне хеликоптере као пратњу.

Зашто је тако тешко срушити хеликоптер?

Украјинцима је, наводно, требало чак 10 месеци да успешно оборе неки руски хеликоптер. То је разумљиво: хеликоптери могу летети брзином већом од 240 километара на сат на висини од неколико стотина метара, што је превисоко и пребрзо за лаке дронове, чак и уз изузетне вештине и срећу пилота.

Украјински пилот који је у среду успео да обори руски хеликоптер био је или веома вешт, или веома срећан, или обоје. Он је приметио 12-тонски руски хеликоптер са три члана посаде док је летелица још увек била близу земље.

– Ухваћен је у тренутку полетања – известио је руски блогер.

ФПВ дрон обично носи само око килограм експлозива, али то је довољно за обарање хеликоптера, под условом да удари у роторе.

Можда је најимпресивније то колико је руски хеликоптер наводно био удаљен од саме линије фронта. Западна ивица Доњецка налази се на мање од пет километара од линије фронта — унутар домета ФПВ дрона — али источни део града је удаљен више од 15 километара од фронта, а како се наводи, пад се догодио управо тамо.

– Удаљеност је врло значајна – објаснио је други блогер.

Како би прелетео 15 километара, могуће је да је ФПВ дрон имао помоћ другог дрона, који заостаје неколико километара и хвата и емитује сигнале. То је компликована операција која захтева пажљиву координацију.

Руска војска има стотине хеликоптера, и до сада су, захваљујући украјинским операцијама, изгубили тек око стотину. Још један изгубљени хеликоптер није катастрофа за Русе, али сада, када су Украјинци успели да оборе хеликоптер дроном, могуће је да ће удвостручити своје напоре.

Извор: Форбс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ