Свет

ШВЕДСКА ДИГЛА УЗБУНУ У ЕВРОПИ: Руси спремају хаос

Шведске власти упозориле су на повећан ризик од руске саботаже, посебно у вези са постројењима за производњу оружја, док одбрамбена индустрија каже да је све више мета напада. На исто је јуче упозорила и Норвешка.

Безбедносне компаније у Шведској пријавиле су пораст покушаја саботаже, укључујући летове дронова изнад објеката одбрамбених компанија како би их документовали и мапирали, затим „агресивније“ шпијунаже, сајбер нападе и дезинформацијаме.

Европа је последњих месеци доживела низ инцидената за које се верује да укључују Русију, укључујући осујећени покушај убиства генералног директора немачког произвођача оружја и пожар у фабрици метала у власништву произвођача одбрамбене опреме у Берлину.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Већ неко време повећан ризик од руских акција које угрожавају сигурност“

Шведска служба безбедности (Сапо) саопштила је да постоји „повећана склоност Русије према ризику“, укључујући вршење утицаја и саботажних операција.

„Већ неко време примећујемо назнаке повећане склоности Русије према ризику, а то се односи на активности које угрожавају безбедност. То је широко распрострањено, од операција утицаја па све до саботаже која је усмерена на Запад, а тиме и на Шведску,“ изјавио је Карл Мелин, портпарол Сап-а, за шведску телевизију СВТ.

Као резултат шведске подршке Украјини, Сапо сматра да су војна постројења и фабрике оружја најрањивији.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ