Православље

СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИКОГ МУЧЕНИКА: Верује се да ће помоћи свакоме ко му се обрати овом молитвом, жене треба обавезно да ураде ОВО!

Верници српске православне цркве сутра славе Светог мученика и архиђакона Евпла.

Он је био ђакон у Катани Сицилијској. Цар Диоклецијан је у Сицилију послао војводу Пентагур да уништи хришћане, ако их тамо нађе. Будући да није нашао ниједног хришћанина, неко је оптужио Евпла да иде са неком књигом код тајних хришћана и чита им ту књигу.

Та књига је заправо била свето Јеванђеље.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Пошто су га извели убрзо на суд, обесили су му ту књигу о врат и одвели га у тамницу. После 7 дана тамновања и гладовања би предат на мучење. Тукли су га гвозденим моткама, а Евпло је ругајући се судији мучитељу креоа.

– Безумниче, зар не видиш да су ове муке за мене као паучина због Божје помоћи? Ако можеш пронађи друге, љуће, јер су ове као играчка –

Најзад су извели Христовог мученика на губилиште. Тада је свети Евпло отворио свето Јеванђеље и читао је из њега дуго народу.

Многи су се обратили у Христову веру, а свети Евпло је посечен 304. године и преселио се у Царство небеско.

Говори се да су његове мошти, које леже у једном селу близу Напуља, чудотворне и да имају исцељивачку моћ.

Стари Светлог Евплоа сматрају заштитником „људи од пера“, учењака и мислилаца који често страдају због својих ставова и уверења.

Верује се да овај мученик бдије над њима и да ће помоћи свакоме ко му се обрати овом молитвом:

– Мученик Твој Господе, Евпло, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.-

Предање каже да ујутру чим устану, жене морају да се помоле овом светитељу, а да је грех гордости оно чега се морају одрећи, како би избегле несрећу која ће их пратити до краја живота.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ