Свет

САДА ЈЕ ЈАСНО ЗАШТО ГА ЈЕ ПУТИН ПОСЛАО У ТЕХЕРАН: Шојгу донео напредно оружје Ирану?

Њујорк Тајмс је, цитирајући Тхе Тимес оф Исраел известио, да ирански званичници тврде да је Русија почела да испоручује Ирану напредне системе противваздушне одбране и радара на захтев Техерана упућен Кремљу.

Локални ирански медији потврдили су захтев Техерана, а два званичника, укључујући припадника иранске Револуционарне гарде, потврдили су Тајмсу да су ове испоруке у току.

Према овим иранским изворима, у питању је највероватније руски противваздушни ракетни систем С-400, који је израдио концерн Алмаз-Антеј. Међутим, треба напоменути да БулгарианМилитарy.цом није независно потврдио да је то заиста С-400 који Москва испоручује Техерану.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Чланак Тајмса није прецизирао тачну опрему коју је Иран тражио нити шта је до сада испоручено. Иран већ поседује руске системе противваздушне одбране С-300, иако је Русија од тада развила напреднији систем С-400.

Догађаји су се одиграли усред растућих тензија на Блиском истоку, предвиђајући потенцијалну иранску одмазду Израелу након наводног убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханија у Техерану 31. јула.

Како се наводи, 2. августа је примећено како руски транспортни авион слеће на међународни аеродром у Техерану. У питању је био Ил-76ТД компаније Гелиx Аирлинес, који је познат по томе што га Москва користи за војне испоруке под маском цивилног носача, без икаквих војних ознака.

Могуће је да је овај лет означио прву испоруку система С-400, упркос недостатку независне потврде. БулгарианМилитарy.цом не може да потврди из независног извора да се овај конкретан транспорт 2. августа односио на испоруку противваздушних система Ирану.

Иран је позвао да Израел буде „кажњен“ за убиство Ханије и обећао је да ће предузети мере, изазивајући забринутост да би се регион могао приближити свеопштем сукобу.

Поред тога, Хезболах, подржан од Ирана, запретио је одмаздом Израелу из Либана након смрти његовог војног вође Фуада Шукра у нападу у близини Бејрута прошле недеље, за који је Израел преузео одговорност.

Израел је заузврат изјавио да је спреман да се брани од сваке агресије. Како је известио Yнет, 4. августа премијер Бењамин Нетањаху је сазвао састанак са лидерима безбедности како би разговарали о потенцијалу превентивног удара на Иран како би се спречио очекивани напад.

Након тога, 5. августа, министар одбране Јоав Галант је нагласио да Израел мора бити спреман да брзо крене у офанзиву ако се суочи са иранским нападом.

Извор: Bullgarianmilitary.com

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ