Свет

РУСИ СПРЕМАЈУ САБОТАЖУ? Ако ово ураде Европа ће бити у огромном проблему

Руси би у сваком тренутку могли да саботирају енергетске објекте у Норвешкој, што би имало озбиљне последице по целу Европу.

Ово је упозорење које је јавности послала норвешка контраобавештајна агенција, али и друге европске земље, преноси Ројтерс.

На састанку иза затворених врата који је организовала норвешка контраобавештајна служба ПСТ, представници Норвешке, Немачке, Белгије, Холандије, Финске, Шведске и Исланда разговарали су о ризицима руске шпијунаже и саботаже.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Беате Гангос, шеф норвешке контраобавештајне службе, нагласила је да Русија представља кључну претњу за норвешки енергетски сектор.

„Када говоримо о саботажи, говоримо о Русији“, рекла је она. Норвешке безбедносне службе су раније истакле опасност од могућих напада на нафтни сектор у земљи.

Током недавног састанка, безбедносне службе седам европских земаља су такође упозориле Норвешку на претњу коју Русија представља њеној критичној енергетској инфраструктури.

Синан Селен, потпредседник немачке Савезне канцеларије за заштиту устава, истакао је да се претња не тиче само Норвешке, која је кључни снабдевач енергентима у региону, већ и целе Европе.

Западни обавештајни званичници су више пута упозоравали на растућу претњу руских саботажних операција широм Европе. Године 2023. појавили су се извештаји да се Русија можда спрема да саботира ветропаркове, гасоводе и електричне и интернет каблове у водама око Данске, Норвешке, Финске и Шведске.

Тројица руских обавештајних службеника протерана су из Норвешке у априлу 2022, а затим још 15 у априлу 2023. Обавештајци су протерани због „бављења активностима које нису у складу са њиховим дипломатским статусом“, саопштило је норвешко министарство спољних послова.

Од почетка руске инвазије на Украјину, активност руских обавештајних служби и потенцијалне претње европској критичној инфраструктури, посебно у енергетском сектору, значајно су порасле.

Током овог периода, норвешке службе безбедности су редовно бележиле случајеве сумњивих активности Русије, укључујући прикупљање обавештајних података и потенцијалне покушаје саботаже на нафтним и гасним објектима.

Норвешки званичници су више пута упозоравали на висок ризик од руске саботаже, која би могла да има озбиљне последице по снабдевање енергентима у Европи.

Због страха од руске саботаже, Норвешка је увела нова ограничења за улазак Руса. Земља је такође повећала издатке за одбрану због вероватноће руске саботаже.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ