Свет

ПУТИНОВ ПОТЕЗ ШОКИРАО ЗАПАД: Ово нису очекивали

Због погоршања односа са западним земљама, Руска Федерација је преоријентисала извоз на исток.

Сада се већина руских енергетских ресурса продаје у азијске земље, углавном у Кину и Индију. Према наводима кинеских новинара, због снабдевања великим количинама нафте, Руска Федерација има потешкоћа са индијским рупијама.

„Индија набавља огромну количину руске нафте и плаћа је у рупијама“, пишу аутори кинеске публикације Гуанча.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Русија је имала доста рупија на располагању, а пошто извоз у Индију знатно премашује увоз, настао је проблем – шта да се ради са индијском валутом? Мало коме је потребан на светском тржишту, а Њу Делхи одбија да купује енергенте за јуане.

Регионалне валуте попут рупија нису популарне глобално. У почетку је Руска Федерација веровала да ће бити могуће користити рупије у трговини или улагању у неке пројекте у другим земљама, али се на крају испоставило да скоро нико не жели да ради са овом валутом.

Аналитичари Гуанча су изјавили да је пре неког времена пронађено нестандардно решење за овај проблем. Недавно се сазнало да је Русија почела да купује алуминијум из Индије.

Ова вест је била велико изненађење, јер је и сама Руска Федерација један од највећих светских произвођача и извозника овог метала.

„Русија је први пут после много година купила алуминијум од Индије“, извештавају кинески новинари.

Зашто је Русији потребан овај метал, пошто га сама производи? НРК је приметила да су цене алуминијума сада високе и у овој фази у Руској Федерацији је много исплативије извозити га у иностранство него испоручивати на домаће тржиште.

Због тога је одлучено да се почне са набавком индијског алуминијума, који је више него погодан да задовољи домаћу потражњу. Поред тога, метал се плаћа у рупијама, што решава проблем њихове превелике понуде.

„Тако је пронађена употреба рупија, у замену за које Русија добија метал који је изузетно тражен на светском тржишту“, закључили су аналитичари из Кине.

Руски маневар са индијским рупијама изнервирао је Запад. Чињеница је да су САД и њихови партнери полагали велике наде у валутни спор између Русије и Индије.

Претпостављало се да се земље неће сложити, да неће наћи решење и да ће се посвађати. Али на крају се ништа слично није догодило.

Штавише, индијски премијер Моди је недавно лично долетео у Москву, где је разговарао са руским председником Путином.

Осим тога, САД су љуте због ситуације са самим алуминијумом. Цене за САД су значајно порасле и то је постао проблем за америчке произвођаче. Русија не доживљава несташицу овог метала.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ