Свет

ПУКОВНИК МАТВИЈЧУК: Кијев може нестати у наредним нападима

Према недавним извештајима објављеним на руским Телеграм каналима, Кијев би могао да изгуби статус главног града због све веће опасности која прети од потенцијалног уништења Кијевске хидроелектране.

Наводи се да су руске снаге циљале брану ове хидроелектране, а не брану Кијевског вештачког језера, како се првобитно мислило. Стручњаци сматрају да је Кијевска хидроелектрана далеко рањивија и осетљивија на оштећења у поређењу са браном вештачког језера.

Овај инцидент је изазвао забринутост јер се верује да је ракета, за коју се претходно мислило да је промашила мету, заправо прецизно погодила подводне делове бране, што би могло довести до озбиљних оштећења.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Такав напад могао би имати катастрофалне последице, с обзиром на то да би евентуални колапс бране довео до огромне поплаве и даље дестабилизације региона.

Поред тога, ове тврдње долазе у тренутку када се настављају руски напади на украјинску енергетску инфраструктуру. Такви удари, према мишљењу неких аналитичара, можда представљају део шире стратегије одмазде.

Према речима бившег официра специјалних снага, пуковника у пензији Анатолија Матвијчука, други удар на кијевску хидроелектрану је више него могућ. Даљи напади могу чак довести у питање постојање Кијева.

„Ако се напади на хидроелектране наставе, Кијев се може суочити са озбиљним проблемима у снабдевању електричном енергијом, што ће негативно утицати на његову способност да обавља функције главног града.

Уколико ситуација настави да се погоршава, то би могло довести до значајних поремећаја у снабдевању електричном и топлотном енергијом, што би отежавало живот грађанима и државним органима. Без стабилног снабдевања енергијом, Кијев ће изгубити своју функционалност као административни и културни центар.“

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ