Свет

ПРОЦУРИЛО КАДА ПОЧИЊЕ ВЕЛИКИ НАПАД: Одмазда креће на свети дан

Према информацијама које су прикупиле западне обавјештајне службе и пренијели израелски медији да имају доказе да Иран планира да нападне Израел на свети дан Тиша беав као одмазду за атентат на лидера Хамаса Исмаила Ханије (62).

Према Скај њуз Арабиа, западне обавештајне службе имају доказе о иранским плановима, а према плану, Иран ће напасти у сарадњи с Хезболахом, са територије Либана. Тиша беав ове године почиње 12. августа и завршава 13. августа.

На свети дан Тиша беав, Јевреји жале због уништења првог и другог храма. Током догађаја се пости, оплакује. Три су извора рекла за Њујорк тајмс да је Иран планирао да одговори на убиство Ханија. Ирански врховни вођа Ал Хамнеи на друштвеној X написао је:

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„После овог горког, трагичног догађаја који се догодио унутар граница Исламске Републике, наша је дужност осветити се“, написао је Ал Хамнеи.

Непријатељске државе и ентитети у прошлости су своје нападе усмеравале на јеврејске празнике, као што је био случај 7. октобра, који је падао на Симчат Тору и Шабат, те на Ком Кипур рат 1973. Наводно постоји и симболичан разлог за напад на овај датум , оживљавајући историјске трауме и оживљавајући слике разарања.

Коначно, Иран се наводно нада да ће напад на данашњи дан донети елемент изненађења. Док су можда заузети сопственим верским ритуалима или решавањем неспоразума, претпоставља да да ће због тога бити неспремни за војни напад.

Иран је покушао да нападне Израел у априлу, задавши само неколико директних погодака са стотинама беспилотних летилица и пројектила које је лансирао на Израел.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ