Србија

ОВО НЕЋЕТЕ ВИДЕТИ НА ТВ-У! Народ се дигао у Београду – РИО ТИНТО НЕЋЕ КОПАТИ (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Власт је преварила грађане, после избора је на велика врата вратила Рио Тинто и пројекат Јадар, због чега су уследили протести широм Србије. Сада је дошао ред на Београд, у коме се одржава велики протест против експлоатације литијума.

Грађани су под паролом „Рудника неће бити“ почели да се окупљају на Теразијама од 18 часова, да би 15-ак минута касније био и блокиран саобраћај на Теразијама, па је полиција преусмеравала возила.

Окупљени су већ тада почели са скандирањем „Рио Тинто неће копати“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Такође, окупљени, који су брзо попунили простор на Теразијама, рашили су транспарент са више него јасном поруком: „Доста смо пили лажи, време је да попијете робију“.

Иначе, на протесту је доста и родитеља са децом, што само говори у прилог томе колико је ситуација озбиљно.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Поред поменуте пароле једна од занимљивијих је била и порука „Даље нећеш моћи“, што је реплика из филма „Ко то пева“ и порука је за Рио Тинто који намерава да копа у долини Јадра.

На великом протесту „Рудника неће бити“ присутан је и естрадни уметник Милан Топаловић Топалко који је поручио да су сви окупљени са једним циљем, а то је да заштите Србију.

– Ја сам дошао да подржим ове људе у њиховим захтевима за слободан живот и да слободно могу да обрађују своју земљу. Можда није добар тренутак јер је доста људи на одморима, али ко год да дође добро је, јер је од срца дошао – каже Топаловић за Данас.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Велики протест у Београду је званично почео обраћањем модераторке Јелене Ступљанин, која је рекла да је прави патриотизам борба за чист ваздух, за чисту воду, за чисту земљу која храни све нас у Србији.

– Ми смо ушушкани у конформизам који имају велики градови. Купујемо воће и поврће у продавници. Али не смемо заборавити да неко тамо обрађује своје њиве, да бисмо имали храну. Ти људи суштински живе од природе – казала је она.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Savski nasip (@savski_nasip)

Хиљаде грађана једногласно је викало „издаја, издаја“ на речи Јелене Ступљанин да „хоће да нас убеде да је профит важнији од живота“.

Она је подсетила окупљене да је „Јадар наш“, што је пропраћено бурним аплаузом!

– Сви ми живимо у Јадру и обратно. И зато сложно, храбро, гласно хајде да се изборимо за ово у шта сви чврсто верујемо. Јадар није на продају! Нећеш копати! – рекла је.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели SERBIA LIVE – BEOGRAD (@serbialive_beograd)

Грађани су узвратили гласним повицима „Нећеш копати! Нећеш копати!“.

„Оскар окупио све силе да докаже да смо издајници“

После Јелене Ступљанин окупљенима се обратила Љиљана Браловић из СЕОС-а.

– Да ли свирају Ролингстонси, људи? Народе мој, помаже бог. Јављају ми из целог света како је Оскар окупио све силе да докаже како смо ми издајници и како кочимо развој Србије. И рођак Шолц, и тетка Урсула, и брат Путин, и рођаци из ЕУ и сва мафија се подигла да каже да нека сељанка из Праљана и неки сељак Златко из Јадра може да прода Србију. Личимо ли ми вама, људи, на издајнике – упитала је Љиљана Браловић.

Она је рекла и да цео дан са свих националних телевизија „поручују др Смрт, Оскар и човек познат као Теткин стан“.

– Замислите да ће они да брину о народу. Они ће да брину о народу. Ваљда да брину онако као о народу на Косову, где их више нема… Запамтили сте да ону чувену реченицу да неће жртвовати више људи него што је првобитно било планирано. Потпуно исту реченицу је Вучић изговорио владики Сави Дечанском да не може да жртвују Србе са севера због шачице са југа. Сви су жртвовани. Данас су жртвовани из Бора и Мајданпека, сутра сте ви – каже Браловић.

Цеца Бојковић: Изгледа да се од нас крије са смо жртвовани да будемо прљава депонија

„Како данас да верујемо жестокој кампањи за ископавање литијума, када та иста власт оптужује и вређа све оне који су сагласни са њеним интересима“, била је порука Светлане Цеце Бојковић, која је изашла за говорницу после Љиљане Браловић.

– Зар се тако воли народ, зар се тако воли Србија… Или можда нека Србија без народа – у будућности. Изгледа да се од нас крије са смо жртвовани као нека прљава депонија. То нећемо дозволити. Зато смо овде данас да дигнемо свој глас. Не пристајемо на то и бранимо свој опстанак у својој земљи – поручила је она.

Грађани су гласно аплаудирали, уз повике „Издаја“.

Извор: Директно

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ