Свет

НОВИ УДАР: Нападнути бродови

Јеменска побуњеничка група Хути извршила је јутрос два напада на бродове у Црвеном мору. Први напад догодио се око 115 километара јужно од лучког града Ходејде који држе Хути, саопштио је Британски војни центар за поморске трговинске операције (УКМТО).

Други се догодио неколико сати касније око 180 километара северозападно од Ходејде, преноси АП и додаје да није одмах било јасно да ли је на мети био исти брод.

Напади се дешавају у тренутку када савезник Јемена, Иран, разматра напад на Израел због убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханија 31. јула у Техерану.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Њихови напади већ су пореметили један трилион долара робе која годишње протиче поморском рутом кључном за трговину између Азије, Европе и Блиског истока, а, како пише америчка агенција, Хути су изазвали и најинтензивнију борбу коју је америчка морнарица видела од Другог светског рата.

Хути су напали више од 70 пловила у кампањи у којој је од почетка рата у Гази у октобру убијено четири морнара.

Запленили су једно пловило, а два потопили. Побуњеници тврде да су њихови напади усмерени на бродове повезане са Израелом, Сједињеним Америчким Државама или Уједињеним Краљевством.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ