Свет

НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА! НАШЕ КОМШИЈЕ ПОСТАЈУ ПРВА МЕТА РУСИЈЕ: Довлаче нуклеарне бомбе и бомбардере у базу

Према писању британског Тајмса, у току су радови трансформације румунског аеродрома из комунистичког доба у највећу НАТО војну базу у Европи.

Како се наводи, багери увелико прекапавају земљу, док се излива цемент за темеље, на пољу у близини села на истоку земље.

Проширење ваздушне базе „Михаил Когалничеану“ (МК), која се налази само 97 километара од границе са Украјином, Русија је осудила као нечувен пример НАТО агресије.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Андреј Климов, руски сенатор и потпредседник Одбора за спољне послове, раније ове године упозорио је да ће та база бити међу првим метама осветничких напада, што је ближе руским границама.

С друге стране, жеља Румуније да ојача своју обрану, може се схватити као одговор на руску претњу, преноси Јутарњи лист.

Наиме, руске беспилотне летелице и пројектили, иако су били усмерени на украјинске луке на Дунаву, често су залутале преко границе од почетка рата. Прошле седмице крхотине три дрона “шахед” пронађене су на румунској територији због чега је НАТО појачао патроле борбених авиона дуж границе.

Бен Хоџис, пензионисани амерички генерал и један од заговорника пројекта због којег се пре десет година по први пут расправљало о постављању велике НАТО инсталације, за Тајмс каже да иако је тада постојала нервоза, сада сматра да је овај проактивни приступ оправдан.

„Сећам се да сам помислио: ‘Уморан сам од сталног реаговања на оно што Руси раде. Зашто их не натерамо да се брину о томе што ми радимо?“, присетио се он у разговору за британски лист.

Иначе, ваздушна база МК у источној Румунији престигла је Рамштајн у Немачкој и постала је највећа база у Европи. Већ сада служи као седиште НАТО мисија надзора зваздушног простора над Црним морем, јер је стратешки смештена изван Константе, главне румунске луке.

Шест РАФ-ових „тајфуна“ недавно је завршило четверомесечну патролу румунским и бугарским ваздушним простором, делујући дуж најделикатнијег дела НАТО-ове границе с Русијом. Долазак два америчка Б-52 прошлог месеца, што је први пут да су тешки бомбардери способни за нуклеарно оружје распоређени у Румунији, што представља још једну жаришну тачку, преноси Јутарњи лист.

„Ове земље које су најближе Русији и које су биле под руским утицајем знају како је то. Оне разумеју шта је у питању. Одлуком о појачању МК-а показују да нам Русија неће говорити шта можемо, а шта не можемо учинити“, казао је бивши генерал.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ