Свет

НАЈВЕЋИ ШОК ЗА РУСИЈУ! Путин овако нешто није доживео: Очи целог света упрте у Кијев и генерала Сирског – шта ће сад да нареди?!

У нападу на Курску област у Русији украјинске снаге су освојиле више територије од било које зараћене стране у готово две године. Док Русија шаље све више војника у ту регију, британски Телеграф поставља питање – шта је прави циљ ове украјинске офанзиве?

Шта год да је логика ове стратегије, она је захтевала значајне снаге које би, потенцијално, могле бити уништене или одсечене и то у тренутку док се Украјина бори с мањком људства и мучи се да заустави руско напредовање у Донбасу. Ипак, то је велика ствар за морал Украјинаца у тренутку кад је земља на најнижим гранама од првих дана рата.

Но иако је то важно, не чини се довољним да оправда тако рискантан потез. У војном смислу, та операција би могла да има за циљ смањење притиска на другим деловима фронта јер су Руси сада присиљени да прерасподеле снаге како би одбили украјински напад.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Неки такође спекулишу да би циљ Украјине могао бити заузимање нуклеарне електране Курск. То би био велики добитак, а њено поновно заузимање од стране Руса било би врло тешко. Електрана се налази око 40 километара даље од тренутних украјинских положаја и готово сигурно изван дохвата.

Политичка вредност овог напада могла би бити већа од било које војне предности. Подсетимо, успешни украјински контранапади у подручју Харкова и око Херсона 2022. подстакли су талас међународне подршке.

Неуспех летне офанзиве прошле године имао је обрнути учинак, а томе је допринео рат на Блиском истоку који је скренуо пажњу, али и ресурсе из Украјине. Овај храбри маневар могао би поновно да оснажи подршку Запада и оба табора на америчким изборима.

Уз све то, ово би могао бити показатељ да чак ни упад оваквих размера неће подстаћи Путинову одмазду које се Запад толико бојао. То би могло да натера Бајдена да ублажи ограничења за употребу оружја на територију Русије, што је била главна препрека украјинским операцијама.

Други политички циљ могла би бити све чешћа прича о мировним преговорима. За Украјину би окупација руске територије могла да буде јак адут за преговарање.

Не зна се шта даље смера украјински врховни командант генерал Александар Сирски. Али какве год биле војне и политичке намере, ни он не може знати исход. Како год се ова операција завршила, Украјина је показала свету да је још увек спремна за борбу.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ