Свет

МАКРОН У ШОКУ: Покренут поступак за његов опозив

Фото: Јутјуб

Странка левице „Непокорена Француска“ покренула је данас иницијативу за опозив француског председника Емануела Макрона пошто је он одбио кандидатуру Луси Кастетс из Новог народног фронта за премијера.

„Нацрт документа о покретању поступка опозива председника Републике, у складу са чланом 68 Устава, послат је данас посланицима на заједнички потпис“, изјавила је Матилда Пано, лидер „Непокорене Француске“ на друштвеној мрежи Икс.

Странка је на овај начин узвратила Макрону јер је одбио њихов предлог за премијера упркос томе што је левичарска коалиција освојила највише места у парламенту на основу резултата избора одржаних у јулу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према члану 68, председник може бити разрешен дужности само због повреде дужности која је очигледно неспојива са вршењем председничког мандата. „Непокорена Француска“ има довољно места да покрене процедуру, али јој је потребно одобрење двотрећинске већине у оба дома парламента.

Подсетимо, недавно је странка левице „Непокорена Француска“, као и неколико студентских удружења, позвала на мобилизацију пошто је Макрон одбио да именује Луси Кастетс из редова левице за мандатара за нови састав владе.

Они су позвали на велике демонстрације против Макрона 7. септембра.

Француски председник је одбио могућност да коалиција Нови народни фронт (ЛФИ) формира владу, након чега су се из те коалиције прикључили позивима Уније студената и Удружења високошколских установа на, како су навели, „демонстрације против аутократије Емануела Макрона“.

Левичарска коалиција ЛФИ позвала је политичке снаге и синдикате запослених који су привржени одбрани демократије да се прикључе овом апелу.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ