Русија

КРАЈ ИГРЕ: Они стижу у Курску област

„Медведи“, руска приватна војна компанија (ПМЦ) која је била распоређена у Буркини Фасо у западној Африци, враћа се како би помогла у одбрани Курске области од украјинских напада након кратког боравка у Африци.

Француски Ле Монде је објавио да је 22. августа то потврђено од команданта Медведа, Виктора Јермолајева, преко Телеграма.

„Кад непријатељ дође на нашу руску територију, сви руски војници забораве на унутрашње проблеме и удружују се против заједничког непријатеља,“ наводно је рекао Јермолајев за Ле Монде, док је његова јединица касније најавила на Телеграму да се враћа у своју базу у Криму.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Група је саопштила да се вратила у Крим 29. августа, али није јасно да ли је распоређена и у Курску област како би помогла у обуздавању украјинске офанзиве.

Ле Монде је претходно писао о распоређивању Медведа у Буркини Фасо, које је почело у мају, како би помогло војном вођи Ибрахиму Траореу.

У извештају се наводи да је група формирана у марту 2023. године на Криму.

Јермолајев је рекао Ле Мондеу да група „нема везе са руским Министарством одбране“, иако је објављено да је заменик руског министра одбране Јунус-бек Јевкуров посетио базу групе у окупираном Криму у априлу 2023. године.

Истраживање украјинских медија у децембру 2023. године утврдило је да Медведи, који су у истрази названи 81. руском бригадом специјалне намене, повезани са ПМЦ Редут, групом за коју се раније сумњало да је само регрутни фронт за Руску обавештајну управу (ГРУ).

Званично, Русија не признаје легалност приватних војних компанија (ПМЦ), иако неки посматрачи тврде да су групе попут Редута и Медведа део ‘тајне операције Русије у иностранству’, као што су оне у Африци.

Извор: Србија Данас/Ле Монд/Кијев пост

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ