Свет СРБИЈА ЈАВЉА

ИРАН МАКРОНУ НАЈАВИО ОДМАЗДУ: Десиће се у право време

Фото: Јутјуб

Масуд Пезешкијан је позвао Запад да докаже да тежи миру у региону тако што ће повући подршку Израелу и зауставити нападе на Газу

Француски председник Емануел Макрон позвао је данас иранског колегу Масуда Пезешкијана да учини све што је у његовој моћи да избегне ескалацију у региону и поручио да циклус одмазде мора да престане.

Макрон је у телефонском разговору са Пезешкијаном рекао да Иран мора да позове „дестабилизаторе које подржава“ да покажу крајњу уздржаност како би се избегла даља ескалација тензија на Блиском истоку, саопштила је Јелисејска палата, преноси Ројтерс.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Иранска агенција Ирна пренела је да је Пезешкијан напоменуо да Техеран задржава право да одговори на агресију и угрожавање безбедности Ирана.

Он је такође критиковао „пасивно понашање“ САД и других западних земаља након напада Израела на иранску амбасаду у Дамаску и убиства лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану.

Пезешкијан наводи и да је Иран увек играо улогу у успостављању мира и безбедности у региону, али да Израел „својим злочиначким и терористичким акцијама“ против Палестинаца покушава да „изазове пожар“ на Блиском истоку.

Позвао је Запад да докаже да тежи миру у региону тако што ће повући подршку Израелу и зауставити нападе на Газу.

Министар спољних послова Ирана: Наш одговор ће бити у право време

Ирански одговор на убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану ће се десити „у право време и у одговарајућем облику“, изјавио је данас вршилац дужности министра иностраних послова Ирана Али Багери Кани.

Он је у саопштењу истакао да Техеран нема опцију осим да искористи своје право да се брани и супротстави Израелу, пренео је Ројтерс.

Багери Кани је навео да је Техеран дао све од себе да избегне конфронтацију у региону.

Он је нагласио да убиство лидера Хамаса не би могло да се догоди без подршке САД.

Тензије су порасле на Блиском истоку након убиства лидера палестинске групе Хамас Исмаила Ханије у Техерану и команданта Хезболаха Фуада Шукра у предграђу Либана.

Иран, Хамас и Хезболах су најавили одмазду.

Иран и палестинска милитантна група Хамас оптужују Израел да је убио Ханијеа 31. јула. Израел није преузео нити негирао одговорност за убиство Ханијеа.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ