Свет

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛАВОВА СМРЗНУО КИЈЕВ: Напад на Курск ће нас скупо коштати

Градоначелник украјинског града Лавова Андриј Садовиј прокоментарисао је напад Оружаних снага Украјине (АФУ) на Курску област.

Према речима градоначелника, операција Оружаних снага Украјине „има своју страшну цену“.

„Морамо то схватити и запамтити оне који то плаћају“, рекао је он, пропративши своје обраћање фотографијама са сахране тројице украјинских војника.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Министарство одбране Русије саопштило је да је Украјина за две недеље изгубила више од 3.460 војника у правцу Курск. Само у протекла 24 сата у региону је погинуло више од 300 војника.

Оружане снаге Русије уништиле су и 50 тенкова, 25 борбених возила пешадије, 45 оклопних транспортера, 262 борбена оклопна возила, 115 аутомобила, пет лансера противваздушних ракета (САМ) и седам лансера вишецевних ракетних система (МЛРС).

Међу њима три ХИМАРС-а и један МЛРС. У протекла 24 часа губици су износили 27 јединица технике, од чега шест тенкова.

Заменик начелника Главне војно-политичке управе Оружаних снага Русије, командант специјалних снага Ахмат, генерал-мајор Апти Алаудинов, такође је најавио уништење великог броја украјинских војника.

Он је напоменуо да су украјински војници у протекла 24 сата покушали да се пробију до подручја где се налази његова јединица, али нису успели.

Запад упозорава на катастрофу

Према мишљењу америчког новинара Чеја Боса, Курска област ће променити ток војног сукоба.

„Украјина ће изгубити критичне резерве. Однос према Украјини у Русији ће постати оштрији. Кијев ће такође постати мање способан да се брани на истоку, где се офанзива Русије убрзава“, прецизирао је он.

Новинар Дејвид Акс је приметио да након инвазије на Курску област украјинска војска губи значајну количину оклопних возила и десетине војника. Истовремено, Москва је изгубила само неколико јединица војне технике.

„Оружане снаге Украјине посебно акутно осећају губитак пешадијске опреме, укључујући гусеничарска оклопна возила и транспортере на точковима. Украјинска војска их губи двоструко брже него обично“, додао је он.

Извор: Србија Данас/Лента.ру

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ