Свет

БИВШИ АГЕНТ ЦИА: НАТО и САД су у Украјини доживели први велики пораз

Први пораз НАТО великих размера догодио се у Украјини. Тај сукоб означава први велики пораз НАТО јер је Русија током ратних дејстава показала да сваку врсту НАТО наоружања може лако уништити, оценио је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон.

Он подсежа да су жртве руске војске и вишецевни ракетни бацачи ХИМАРС и крстареће ракете Сторм Шадов и борбена оклопна возила Бредли, тенкови Амрамс, мобилни ракетни системи Џавелин…

– Напросто, не постоји ниједно оружје које је испоручио НАТО а које би зауставило Русију – истакао је он.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Подсетимо, руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужио је САД и НАТО да су директно укључени у сукоб у Украјини.

Бивши обавештајни официр америчког маринског корпуса иинспектор УН за оружје у Ираку Скот Ритер оценијује да су мали изгледи да ће Москва сада поћи на преговоре поводом сукоба у Украјини.

– Русија схвата да дешаваја на фронту иду у њену корист, да је стратешка супериорност у овом сукобу на њеној страни. Она постаје све јача, док Украјина слаби. Али, Русија је такође свесна да би овај сукоб у сваком тренутку могао да измакне контроли, с обзиром на политичко улагање Запада у украјинску победу која се неће десити – сматра Ритер.

По Ритеровој процени, Русија размишља како да своју Специјалну операцију приведе крају, не провоцирајући западњачки его како би избегла непотребну ескалацију.

Иако и алијанса и САД, наводи Ритер, поричу своју умешаност у инвазију на Курску област, до ње једноставно није могло доћи без значајнијег учешћа НАТО и САД:

– То је инвазија на Русију у име НАТО. А, управо је упад у Курску област ставио тачку на преговоре. Сада је могућа само руска стратешка победа над Украјином. Та победа ће се десити по руском распореду. Русија неће журити и узалуд жртвовати своје људе – мишљење је амерички експерт.

Ритер посебно указује да се Русија није упецала на курску удицу.

– Није преусмерила значајне снаге са других фронтова према Курску, а истовремено и даље успешно делује на Донбаском фронту. Руси су на ивици велике победе у Донбасу и у Запорошкој области, а Оружане снаге Украјине на ивици колапса. Ово значи да им се одбрана руши, да немају на шта да се ослоне, па су на ивици очаја – анализира Ритер.

Он додаје да постоје приче да ће Украјина наредити снагама које су јој преостале у Донбасу да се боре до последњег човека како би задржавале Русију и даље времена Кијеву да утврди одбрамбену линију на западној обали Дњепра.

– Сада смо сведоци стратешке победе Русије, а Украјини је понестало опција јер је бацила своје стратешке резерве у погрешни ратни гамбит у Курској области“. Украјински гамбит је почео 2008. године, када је Украјина позвана у НАТО. То је био део опште стратегије осмишљене да ту земљу претвори у инструмент за слабљење Русије – јасан је Ритер.

Запад, сматра он, почиње да се буди са чињеницом да му је тај план пропао.

– Мораће да одустане или да се обрачуна са јаком Русијом, јачом него што је била пре почетка сукоба. А још инспирисаном победом не само над Украјином, већ и над колективним Западом“.

Извор: Факти

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ