Свет

БЕЛОРУСИ ОЗНАЧИЛИ ТЕНКОВЕ И КРЕНУЛИ: Улазе у рат? (ФОТО)

Белоруска војска наставља да се масовно креће на граници са Украјином.

Званични Кијев позвао је у недељу Минск да прекине груписање у пограничној области „како не би направио трагичне грешке под притиском Москве“.

Белоруси распоређују своје снаге на граници као одговор на наводне украјинске провокације и да „заштите своје грађане“.
Друштвеним мрежама почеле су да круже фотографије тенкова, транспортера и камиона са тактичком ознаком ‘Б’. Подсетимо, Руси су у инвазији на Украјину користили тактичке ознаке З, О и В.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Раније је саопштено да белоруска војска планира да изведе војне вежбе, укључујући и оне које имају за циљ спречавање инвазије са територија суседних земаља, мислећи наравно на Украјину.

Министарство спољних послова Украјине саопштило је да њихова земља „никада није предузела, нити намерава да предузме, било какве непријатељске акције против белоруског народа“ и позвало је белоруске оружане снаге да „престану непријатељске активности“ и повуку своје трупе из пограничног подручја.

Спекулације о значењу тактичке ознаке Б варирају од безазлених, као што је симболизација имена земље, до оних које најављују отварање новог фронта у рату.

Иако се теорија о ‘другом фронту’ који би Белоруси отворили углавном сматра теоријом завере, Белорусија, с обзиром на појачане контакте Украјине и НАТО-а, сматра да треба да контролише своје границе са Украјином и земљама НАТО-а.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сазвао је за данас састанак Савета НАТО-Украјина на захтев Кијева, на коме би се могло разговарати о забринутости због гомилања белоруских трупа на граници.

Извор: Тпортал.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ