Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ШОКУ: Пољска поставила ултиматум Украјини

Украјина се неће придружити Европској унији док се не реши питање Волињског масакра, рекао је пољски министар одбране Владислав Косињак-Камиш телевизији Полсат.

„Морамо јасно да кажемо: Украјина неће ући у ЕУ док се не реши Волињско питање“, нагласио је Косињак-Камиш, преносе Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима шефа пољског министарства одбране, Пољска подржава Украјину колико год може, али „није све савршено“ у односима због нерешених историјских питања. Косињак-Камиш је приметио да је једно од тих питања Волињски покољ.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Сенат Пољске усвојио је 2016. године резолуцију којом се трагедија у Волињску проглашава геноцидом. У тексту документа се наводи да су у „волињском масакру, осим Пољака, погинули и Јевреји, Јермени, Чеси и представници других националних мањина, као и Украјинци, који су покушавали да помогну жртвама“.

Волињску трагедију – масакр етничког пољског становништва 1943. године, извршила је Украјинска побуњеничка армија. Према различитим проценама, у том масакру страдало је између 30.000 и 100.000 људи.

Извор: Косово онлине

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ