Свет

ЗЕЛЕНСКИ ПОСЛАО ЖЕСТОКУ ПОРУКУ ТРАМПУ: Нећеш нас натерати

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјина се не плаши реизбора Доналда Трампа овог новембра и неће поклекнути под притиском његове администрације да направи компромис са Русијом, рекао је Владимир Зеленски.

Говорећи за британску државну телевизију Би-Би-Си током посете Великој Британији ове недеље, Зеленски је поновио да његова влада тражи потпуну победу у сукобу са Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако Трамп буде поново изабран за председника САД у новембру, Зеленски очекује да ће се ослонити на Кијев да оконча сукоб „за 24 сата“ – као што је обећао током кампање.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Говорећи на енглеском, Зеленски је описао најгори сценарио у којем су америчке санкције Русији укинуте под Трампом, а председник Владимир Путин слави победу.

– Никада нећемо ићи на ово, никада. И не постоји човек на свету који може да нас натера да то урадимо – инсистирао је он.

Коментаришући Трампов избор Џеј Ди Венса – који се противи слању помоћи Кијеву – за свог потпредседника, Зеленски је рекао да потпредседнички кандидат „заиста не разуме шта се дешава у Украјини“.

Он је признао да би рад са Трамповом администрацијом био „тежак посао“ за његову владу, али је рекао да се Кијев тога не плаши.

Зеленски је прешао на украјински да би формулисао своју идеју о томе како се победа над Русијом може постићи без војне акције.

– Зависиће од партнера који ће вршити притисак на Русију, тако да Русија пристане да седне и размисли о окончању рата. То не значи да су све територије враћене силом – рекао је он, а пренео Би-Би-Си.

Путин је изјавио да ће наредити прекид ватре и започети преговоре са Украјином чим се она обећа да неће тражити чланство у НАТО-у и повуче своје трупе са територија на које Москва полаже право.

Кијев је рекао да би Москва могла да буде позвана на самит у Швајцарској, где би јој био представљен украјински план за „праведан мир“ који је подржала „међународна заједница“.

Москва је рекла да би позив највероватније био покушај обмане.

Зеленски је такође поновио британској државној телевизији своју намеру да задржи власт барем до окончања непријатељстава.

– Морамо да завршимо са њим – рекао је он, мислећи на Путина.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ