Свет

ЗАСТРАШУЈУЋИ УДАР ИСКАНДЕРА: Уништени моћни амерички системи (ВИДЕО)

РУСКЕ трупе извиђањем откриле су кретање три МЛРС ХИМАРС на претходно припремљене положаје у рејону насеља Клапаја, области Херсона.

Након преношења података о локацији ракетних система, посада система Искандер-М је извршила ракетни удар, уништивши сва три лансера америчких вишецевних ракетних система ХИМАРС које користи украјинска војска. одједном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред три Химарс МЛРС страдало је до 10 страних специјалиста који су били ангажовани на њиховом одржавању, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

-Оперативно-тактичка авијација, беспилотне летелице, ракетне снаге и артиљерија Оружаних снага Руске Федерације уништиле су три лансера вишецевног ракетног система ХИМАРС америчке производње и до 10 страних специјалиста који опслужују ове системе и такође уништили концентрације људства и војне опреме непријатеља у 122 региона, наводи се у званичном саопштењу руског Министарства одбране.

Удар је, наводе руски извори вести, био део шире операције чији је циљ сузбијање војних активности украјинских снага и уништавања њихових борбених способности. Напад је пажљиво планиран и изведен прецизним средствима, додају.

Уништавање ХИМАРС инсталација, познатих по невиђеним мукама које задају руској восци услед високе прецизности и домета гађања, представља значајан ударац за украјинске оружане снаге.

Ови системи, које су обезбедиле Сједињене Америчке Државе, одиграли су важну улогу у операцијама украјинске војске и њихов губитак ће свакако ослабити ватрену моћ Кијева.

Сваки пут кад се спомене Искандер, зна се да је негде у Украјини настала прилична штета. Високо маневарска ракета је вођена инерцијалним навигационим системом уз помоћ руског ГЛОНАСС-а. Такође може бити опремљен оптичким трагачем са дигитализованим системом корелације подручја за мапирање сцене за терминално навођење.

Ово је једно од ретких руских (совјетских) средстава које је добило лично име. Или добијају имена по биљкама (васиљок, љепесток, акација, гвоздика, хризантема, маслачак), или по конструкторима.

У последње време, руска војска је почела да се све више ослања на овај оперативно тактички комплекс за брзо гађање новооткривене војне опреме високе вредности.

Искандер-М има домет од скоро 500 километара. Може бити наоружан различитим конвенционалним бојевим главама, укључујући бојеву главу касетне муниције, бојеву главу са појачаном експлозијом са експлозивом гориво-ваздух, високоексплозивну фрагментациону бојеву главу, пенетратор тла за разбијање бункера и електромагнетни импулсни уређај за антирадарске мисије.

Високо маневарска ракета је вођена инерцијалним навигационим системом уз помоћ ГЛОНАСС-а. Такође може бити опремљен оптичким трагачем са дигитализованим системом корелације подручја за мапирање сцене за терминално навођење.

Русија је повећала производњу ракета Искандер-М након почетка своје “специјалне војне операције” у Украјини пре више од две године. Након тога, руска војска је драстично појачала коришћење система Искандер у последњих неколико месеци, оштетивши или уништивши десетине украјинских циљева од високог значаја, укључујући оне попут овде поменутих које је испоручио Запад.

ХИМАРС УКРАТКО

Систем ХИМАРС производи компанија Лоцкхеед Мартин у Сједињеним Државама. Своју смртоносну ефикасност доказао је у рату у Украјини.

ХИМАРС означава систем високо мобилне артиљеријске ракете (Хигх Мобилитy Артиллерy Роцкет Сyстем). ХИМАРС је монтиран на точковима и може испаљивати различите вођене и невођене ракете и пројектиле до домета од отприлике 300 километара. Верзија коју је у почетку добијала Украјина, је модификована са скраћеним дометом.

ХИМАРС је осмишљен да буде изузетно покретан и може се брзо распоредити путем ваздушног или копненог транспорта. Користи га америчка војска, амерички маринци и неке међународне војске под командом САД. Систем је коришћен у борбеним дејствима у Авганистану, Ираку и Сирији, као и у подршци операцијама које називају хуманитарним.

Укупно гледано, ХИМАРС је високо ефикасан и свестран артиљеријски систем који пружа прецизну ватрену подршку на дугим даљинама за подршку копненим снагама у различитим операцијама.

Амерички званичници су у више наврата описали способност Украјине да интегрише и примени овај системе као битну ставку на фронту, омогућавајући украјинској војсци да нападне руске командне локације и складишта снабдевања далеко иза линија фронта.

Руски одговор на ХИМАРС је ракетни систем Торнадо-С. Сличан је ХИМАРС-у али може да погоди противничке позиције на већим дометима, унутар непријатељских територија.

Поред руског одговора постоји и украјински систем за који многи сматрају да је бољи од ХИМАРС-а.

”Ољха” (српски Јова) је украјински реактивни вишецевни ракетни систем (РСЗО, МЛРС) са новом управљивом муницијом, а креиран је коришћењем неких елемената совјетске МЛРС 9К58 ”Смерч”.

Прошле године Холандија се ипак одлучила за ПУЛС ракетне системе тврдивши да су способнији од ХИМАРС-а.

Извор: oruzjeonline.com

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ