Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Стали су уз Русију! Ако заплените руску имовину…

Саудијска Арабија је раније ове године приватно наговестила да би могла да прода неке европске дугове ако Група седам (Г7) одлучи да заплени скоро 300 милијарди долара замрзнуте имовине Русије.

Министарство финансија Саудијске Арабије је у том контексту посебно поменуло дуг који је емитовао француски трезор, а неки учесници разговора су то доживели као „прикривену претњу“, преноси Блумберг позивајући се на анонимне упућене изворе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Група седам (Г7) је у мају и јуну разматрила како да искористи замрзнута средства руске централне банке за подршку Украјини и на крају одлучила да искористи само профит од имовине, док је сама имовина остала нетакнута.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Саудијска позиција се променила након што су земље Г7 изнеле предлог који не предвиђа заплену руске имовине, додаје један од Блумбергових извора.

Како се наводи, није јасно да ли се Ријад одлучио за овај потез због солидарности са Москвом или из сопствених интереса, али сигурно је да се Саудијска Арабија све више позиционира као дипломатска сила која жели да буде посредник између Русије и Украјине.

Саудијски званичник је накнадно рекао да влада у Ријаду није ником претила, али да је члановима Г7 вероватно скренута пажња на последице било каквих заплена.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ