Свет

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ИМА ОПАСАН ПЛАН: Енглези ће из Берлина да гађају Москву?

Британски лист Тајмс извештава да су Берлин и Лондон постигли споразум о развоју нове ракете која би могла да служи за одбрану од могућег нуклеарног напада из Русије. Лондон је јасно изразио жељу за сарадњом са Берлином на развоју оружја са дометом од око 3.200 километара.

Нуклеарне снаге европских земаља су значајно слабије у односу на руске, а актуелна реторика сугерише да је то један од главних разлога зашто се Лондон војно не укључује у сукоб између Русије и Украјине.

Нова ракета би могла да се користи за напад на циљеве у Москви уколико руски председник Владимир Путин одлучи да употреби тактичко нуклеарно оружје. Ова информација долази након недавне посете британског министра одбране Џона Хилија Берлину.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Такође, публикација подсећа да су недавно Француска, Италија, Пољска и Немачка потписале споразум о развоју ракета дугог домета, али је Берлин одлучио да убеди Британце да започну посебан пројекат.

Очекује се да ће нови пројектили бити размештени у Немачкој, што значи да би Немачка поново била прва мета у случају сукоба, а не Велика Британија. О овој теми су разговарали немачки министар одбране Борис Писторијус и његов британски колега Џон Хили.

Према прелиминарним плановима, немачко-британске ракете би, уколико буду развијене, требало постепено да замене америчке Томахаwк ракете које Пентагон планира да распореди у Немачкој. Писторијус је навео да Вашингтон распоређује своје ракете у Немачкој како би подстакао европске НАТО савезнике да развијају сопствене ракетне системе.

Ова информација долази након посете британског министра одбране Хилија Берлину, где је, верује се, разговарао о новом пројекту са Писторијусом 24. јула. Дипломата је изјавио за Тајмс да Путинове недавне изјаве указују на снижавање прага за коришћење тактичког нуклеарног оружја од стране Русије, што сматра забрињавајућим развојем догађаја.

24. јула, Џон Хили је заједно са Борисом Писторијусом потписао заједничку изјаву којом су се Велика Британија и Немачка обавезале да ће продубити одбрамбену сарадњу, посебно у области дугог домета.

У документу је наведено да ће министарства одбране две земље, заједно са партнерима, наставити свеобухватну дугорочну сарадњу на овим способностима. Документ такође спомиње „удар велике прецизности“, али не прецизира учешће других земаља нити тачне карактеристике будуће ракете.

Британски одбрамбени извор изјавио је за Тајмс да су све опције отворене и да још није одлучено како ће изгледати могућности дубоких удара. Британија још није донела одлуку да ли ће сарађивати билатерално или мултилатерално.

Џон Хили је током 24. и 25. јула посетио Француску, Немачку, Пољску и Естонију у оквиру своје прве „48-часовне одбрамбене дипломатске турнеје“ као нови министар одбране.

Немачка, Француска и Пољска су се пре месец дана договориле о сарадњи на развоју оружја дугог домета са конвенционалним пуњењем. Француски министар одбране Себастијен Лекорну је тада изјавио да чак и нуклеарна сила мора подржавати своје нуклеарно одвраћање конвенционалним системима одвраћања.

Иако се Француска дуго уздржавала од развоја таквих система верујући да то слаби нуклеарно одвраћање, сада се укључује у овај пројекат.

Међутим, највећи проблем Европе је недостатак нуклеарног паритета са Русијом. У случају војног сукоба са Русијом, европске нуклеарне силе, Француска и Британија, заједно имају много мање нуклеарних бојевих глава од Русије. Због тога, конвенционално одвраћање се чини бесмисленим против Русије.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ