Свет

УЗБУНА У САД! ШТА ОВО РУСИЈА И КИНА РАДЕ НА АРКТИКУ: Све врви од војске

Русија и Кина све снажније сарађују у арктичком региону, што би могло имати негативне последице по регионалну безбедност, објавила је америчка војска у понедељак у својој стратегији за Арктик.

Русија је на Арктику поново активирала стотине војних локација из совјетског доба, наводи се у извештају. Кина, која је себе прогласила земљом „блиском Арктику“, има амбиције да тамо изгради „поларни пут свиле“. Пекинг привлаче минерални ресурси региона и верује да повлачење леда отвара нове трговинске путеве, пише Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Кина и Русија све више сарађују широм арктичког региона кроз различите инструменте националне власти. Иако и даље постоје многе области неслагања између Кине и Русије, њихово све веће усклађивање у региону је забрињавајуће, тако да Министарство одбране наставља да прати ову сарадњу“, пише Пентагон у свом документу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Арктички поморски путеви се све више користе за трговину између великих економија дуж Тихог и Атлантског океана пошто је глобално загревање донело дуже периоде без леда. Кина и Русија заједно развијају нове руте јер Русија жели нове начине испоруке енергије Кини, а Пекинг тражи алтернативу Малајском пролазу.

Пентагон у извештају пише да Кина жели да искористи „промену динамике на Арктику како би тамо имала већи утицај и приступ, користила ресурсе и играла већу улогу у регионалном управљању“. САД, Канада и Финска ће овог месеца формирати конзорцијум који ће градити ледоломце. Циљ је да се тамо ојачају капацитети НАТО савезника и супротстави растућем утицају Москве и Пекинга.

Извор: Мондо

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ