Свет

УКРАЈИНЦИ ОБЈАВИЛИ СНИМАК: Гори руски јуришни конвој? (ВИДЕО)

Фото: Телеграм принтскрин

Украјинска војска објавила снимак на којем се наводно види како њихове снаге уништавају руски јуришни конвој у прецизном ваздушном нападу.

„Још један неуспели руски напад“, саопштило је министарство одбране Украјине на друштвеној мрежи X, некадашњем Твитеру, у понедељак, поделивши снимак напада који је снимила украјинска 59. моторизована пешадијска бригада.

Јуриј Мисиагин, члан украјинског парламента и заменик украјинског комитета ВРУ за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове, рекао је да снимак приказује уништавање јуришне колоне руске војне технике у граду Краснохоривка, у источној украјинској области Доњецк.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Видео приказује тренутак када украјинске снаге погађају руску мету, изазивајући експлозију и огромну колону која се након удара дигла у ваздух. Њузвик није могао независно да потврди када и где је снимак снимљен, и контактирао је руско Министарство одбране за коментар путем.

Доњецка и Луганска област чине украјинску област Донбаса. Кремљ се залагао за потпуно заузимање региона од почетне руске инвазије на источну Украјину 2014. године.

Русија и Украјина трпе значајне губитке својих трупа и опреме док се борбе појачавају на истоку Украјине. Кијев, као и Москва, ретко даје ажуриране информације о својим ратним жртвама. Процена америчке Одбрамбене обавештајне агенције која је процурила у априлу 2023. – нешто више од годину дана након рата – каже да је Украјина претрпела 124.500 до 131.000 жртава, укључујући 15.500 до 17.500 мртвих.

Генералштаб Оружаних снага Украјине, који објављује податке о губицима руских трупа и опреме као део свакодневног ажурирања рата, саопштио је да је Русија изгубила 46 артиљеријских система у последња 24 сата, чиме је укупан број порастао на 16.056.

У свом најновијем ажурирању у уторак, украјинска војска је саопштила да је Русија изгубила 1.060 војника у последња 24 сата, чиме је укупан број порастао на 577.060.

Москва је такође изгубила укупно 16.141 борбено оклопно возило, 8.381 тенк, 21.687 возила и резервоара за гориво, 906 противваздушних система, 363 војна авиона, 326 хеликоптера и 28 ратних бродова у рату који је у току, саопштила је војска Кијева.

Министарство одбране Русије саопштило је у најновијем ажурирању у понедељак да је њена војска до сада уништила 631 украјински авион, 278 хеликоптера, 28.647 беспилотних летелица, 556 противваздушних ракетних система, 16.714 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.392 борбена возила. лансирних ракетних система, 12.535 комада пољске артиљерије и минобацача, као и 24.178 јединица специјалних војних возила.

Ни Украјина ни Русија не објављују детаљне или редовне бројеве жртава или ажуриране информације о губицима своје опреме. Невсвеек није независно проверио ове бројке.

Институт за проучавање рата, независни истраживачки центар са седиштем у САД, рекао је у анализи сукоба у Украјини у понедељак да се руске снаге, како се извештава, приближавају предграђу Часив Јара у украјинском региону Доњецк, „али је мало вероватно да ће угрозити решење опкољавање или заузимање у наредним месецима“.

Извор: Њузвик

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ