Свет

ТРАМП СЕ ОГЛАСИО НАКОН САСТАНКА СА ОРБАНОМ: Његова порука је све изненадила

Фото: Јутјуб

Орбан је већ годинама присталица Трампа, а многе је изненадило што је посетио Кијев, Москву и Пекинг у последње две недеље

Мађарски премијер Виктор Орбан састао се са бившим америчким председником Доналдом Трампом у његовој кући Мар-а-Лаго на Флориди.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разговарали су о могућностима мира, рекао је Орбанов портпарол додајући да је Трамп био Орбанова следећа станица у оквиру његове мировне мисије.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Преговори са председником Трампом о миру. Добра вест дана: Он ће то решити“, поручио је Орбан уз фотографију сусрета.

Сукоб у Украјини није требало да почне, написао је Трамп на друштвеној мрежи Трут соушл.

„Мир мора да се успостави и то брзо. Превише људи је погинуло у сукобу који уопште није требало да почне“, написао је он.

Орбан је већ годинама присталица Трампа, а многе је изненадило што је посетио Кијев, Москву и Пекинг у последње две недеље у оквиру своје мировне мисије, што је наљутило НАТО савезнике.

Његов састанак у Москви са руским председником Владимиром Путином посебно је узнемирио поједине чланице НАТО-а, које су оптужиле Орбана да је својим путовањем дао легитимитет руском председнику у тренутку када Запад жели да га изолује.

Орбан је отпутовао у Кијев пре посете Москви, али није рекао Владимиру Зеленском ништа о својој мисији у Русији, што је посебно наљутило Зеленског.

„Не могу сви лидери да воде преговоре. За то морате да имате неку моћ“, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре на самиту НАТО-а у Вашингтону.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен, упитан о Орбановој иницијативи, рекао је да би Украјина с правом била забринута због било каквог покушаја преговора о мировном споразуму без укључивања Кијева.

„Какав год авантуризам да се предузима без пристанка или подршке Украјине није нешто што је у складу са нашом политиком, спољном политиком Сједињених Држава“, рекао је Саливен заборављајући да је Запад тобож водио разговоре о миру у Швајцарској без присуства Русије.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је Ројтерсу у среду да Мађарска верује да би друго Трампово председавање повећало наде за мир у Украјини.

„Орбан се надао да ће окончати рат кроз мировне преговоре који укључују и Русију и Украјину“, каже Сијарто.

Трамп је рекао да ће брзо окончати сукоб, али није понудио детаљан план да се то постигне, али је Ројтерс прошлог месеца известио да су му саветници бившег председника представили план за окончање рата делимично условљавањем будуће помоћи Кијеву укључивањем Украјине у мировне преговоре.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ