Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ РУСИЈИ: Важан савезник им забио нож у леђа, САД одмах послале војску

Јерменија и САД започеле су данас заједничке војне вежбе у Јерменији, саопштило је јерменско Министарство одбране, преноси АФП, додајући да је то још један показатељ зближавања Запада и Јеревана, који је захладнио односе са Русијом.

У војној вежби под називом „Орао партнер 2024“ учествују јединице војске САД из Европе и Африке и Националне гарде Канзаса, а биће одржана до 24. јула, саопштило је министарство те кавкаске земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током војне вежбе две армије ће радити на „стабилизационим циљевима“ у „међународним мировним мисијама“, размењивати „добре праксе“ и јачати „спремност“ јерменских јединица.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Истовремено, 5. јула САД су најавиле обуставу војних маневара са Грузијом раније најављених за крај месеца, у време комплетног прегледа односа са Тбилисијем.

Јерменија је захладила односе са Русијом због Азербејџана

Јерменија не може да заборави изостанак подршке Москве када је Азербејџан у августу 2023. године потпуно окупирао Нагорно-Карабах, енклаву коју су до пре годину дана насељавали већински Јермени, али је међународно призната као део Азербејџана. .
Од тада, Јереван тежи да ојача везе са Западом, док се Грузија приближава Русији. Аналитичари најављују ново геополитичко престројавање на Кавказу.

Русија и даље има војну базу у Гјумрију на јерменској територији, а Јереван је и даље члан Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), војног савеза који предводи Москва.

Међутим, Јерменија је замрзнула своје чланство у ОДКБ-у предвођеном Русијом у фебруару јер је алијанса пропала земљу, рекао је тада премијер Никол Пашињан.

Пашињан је изразио незадовољство дуготрајним везама Јерменије са Русијом и рекао да Јерменија више не може да се ослони на Русију у обезбеђивању својих одбрамбених потреба. Он је наговестио да се њено чланство у ОДКБ-у разматра.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ