Свет

СРУШИО СЕ РУСКИ МИ-28, ПОСАДА ПОГИНУЛА: Да ли су хеликоптер оборили Украјинци и како?

Руски јуришни хеликоптер Ми-28 срушио се у Калушкој области на западу Русије, известио је гувернер Владислав Шапша.

Руски државни медији, али и телеграм канали објавили су били вест, да је борбени хеликоптер Ми-28Н који је заправо руски пандам америчког АХ-64А/Д/Е Апач, пао у региону Калуге у зони села Кленки.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прелиминарни докази сугеришу да је узрок несреће технички квар. Руско министарство одбране саопштило је да је посада хеликоптера погинула у паду.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Летелица се налазила на задатку лова на украјинске дронове камиказе.

Хеликоптер је наводно пао у напуштено подручје у близини села Кленки, које је око 100 км источно од украјинске границе. Није пријављена штета на терену.

„Ми-28 који се срушио у региону Калуге био је „ловац на беспилотну летелицу“. Пре пада, посада се управо враћала са борбеног задатка на граници са Брјанском регијом.“

Како је саопштило Министарство одбране, узрок ванредне ситуације је технички квар на летелици. Како преносе руски медији, током лета до места размештања, посада је открила пожар у кабини.

Према једној верзији, то је било због квара на мотору. Пилот је хеликоптером одлетео на пусто место, а он је пао у близини села Кленки. Дакле, на земљи нема жртава и разарања.

Украјински извори наводе, да су они били ти који су оборили руски борбени хеликоптер Ми-28Н. Познато је да Украјина поседује ПВО системе који имају домет домет 150 км по даљини.

Ту се пре свега мисли на ракетни систем Патриот ПАЦ-2 и ПАЦ-3, који су према једном извору учестовали у обарању руске летелице над територијом Русије.

У случају да се ова верзија покаже као тачна, то неће бити први пут, јер је Украјина до сада неколико пута обарала руске авионе у близини границе са Украјином. Највише у Курској и Белгородској области, али и на југоистоку Русије. Познат је случај обарања чак две руске летеће радарске станице.

Извор: ТВ Фронт

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ