Свет

„СПРЕМАЈТЕ СЕ ЗА РАТ!“ Русија креће у напад?

Русија представља највећу претњу за Шведску и њене савезнике до 2030. године, оценила је шведска влада у својој најновијој стратегији националне безбедности.

„Не треба искључити оружани напад на Шведску или њене савезнике“, наводи се у документу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У јануару је командант оружаних снага поручио суграђанима да се „ментално припреме за рат“. Министар одбране Пал Џонсон рекао је да ће претња коју представља Русија зависити од тока рата у Украјини, али да је „спремна да преузме велике политичке и војне ризике“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Средином јуна руски војни авион нарушио је шведски ваздушни простор у близини стратешки важног острва Готланд у Балтичком мору.

Шведска је ушла у НАТО због Русије

Након руског заузимања Крима, Шведска је почела да јача своје војне снаге, а након руске инвазије на Украјину 2022. године одлучила је да уђе у НАТО. Постала је пуноправна чланица западне војне алијансе у марту 2024. године, након 200 година неутралности.
Шведска у новој стратегији велику пажњу поклања заштити својих стратешких добара, посебно на северу земље, где су 2023. године у Кируни у Лапонији откривена највећа налазишта ретких метала у Европи.

Ретки метали чине групу од седамнаест хемијских елемената у периодном систему елемената – петнаест лантанида, скандијума и итријума. Њихова појава на Земљи је ретка, али су веома корисни у савременим производним процесима. Користе се у технолошкој индустрији, производњи батерија, катализатора, за ракете и у многим другим стварима, што би могло да обезбеди независност ЕУ од Кине и Русије.

Они су такође важни за зелене технологије, укључујући турбине на ветар и електрична возила. Тренутно се 98 одсто ретких метала који се користе у Унији увози из Кине.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ