Свет

СПРЕМА СЕ НАПАД: Војска је распоређена

Гомилањем трупа, наоружања и војне технике на граници са Белорусијом, Кијев припрема упад диверзаната на територију те земље и терористичке нападе, као и заузимање дела белоруске територије, упозоравају руски експерти.

Такве провокације могу имати далекосежне последице, али Русија и Белорусија, које чине Савезну државу, спремне су за сваки развој догађаја и одбијање сваке претње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већ данима белоруски војни званичници указују на то да се погоршава ситуација на граници са Украјином. Бележи се кретање трупа, периодични летови дронова типа „бајрактар“ у близини државне границе.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Белорусија је суочена са провокацијама у акцијама беспилотних летелица на тактичком нивоу које нарушавају белоруску државну границу. Приметно је минирање границе и изградња инжењерских баријера, као и довлачење тешке технике.

Минск то оцењује као „стални пораст тензија“ и покушај да земља буде увучена у конфликт. Кремљ је концентрисање украјинских трупа на граници са Белорусијом назвао разлогом за забринутост.

Белорусија кост у грлу Кијеву

За Кијев је Белорусија као руски савезник „кост у грлу“, а ове провокације могу имати озбиљне последице, упозорава руски војни експерт Василиј Дандикин.

„Било би пожељно и то не само за Украјину, већ и за Пољску, Америку и цео НАТО, да се у Белорусији деси Мајдан, какав се догодио у Кијеву. Хтели су то да ураде, али у томе нису успели, пре свега захваљујући председнику Белорусије, а и ми смо помогли колико смо могли.

Положај који Белорусија заузима према Европи ми називамо ‘белоруски балкон’. Та земља је наш савезник и за нас је то Савезна држава са свим последицама које то носи, укључујући и питања одбране“, каже Дандикин.

Евентуални напад на Белорусију означио би напад на Савезну државу Русије и Белорусије, истиче експерт.

„Овде је очигледно да је кијевски режим приморан да одржава прилично велику групу војске. Међутим, тренутно им на фронту не иде добро и немају довољно људи, а ни резерве.

Узимајући у обзир чињеницу да од белоруске границе до Кијева има 80 километара, они би наравно желели да дестабилизују ситуацију у Белорусији, да је избаце из игре као најважнијег савезника Русије. И зато користе такве провокације, гомилају технику и доводе издајнике из Белорусије, такозвани ’Пук Калиновског’, као и ниткове из Русије“, наводи Дандикин.

Русија и Белорусија ће одбити сваку претњу

Према његовим речима, осим украјинских снага, за провокације на граници са Белорусијом, Кијев користи и терористичке организације „Руски добровољачки корпус“, забрањене у Русији и екстремистички „Пук Калиновског“. Реч је о формацијама које чине Белоруси и Руси које се боре на територији Украјине против Русије.

„Какви су им планови? Сасвим је могуће да планирају да пређу границу и да одређену територију Белорусије прогласе независним регионом, који иде у Европу. Све је могуће, јер су се такви случајеви већ дешавали, конкретно у Венецуели…

Али у том погледу, Белорусија је предузела мере, подигла је специјалне снаге на граници, пребацила је дивизију активне артиљерије ‘полонез’, дугог домета. Такође, треба рећи да се сада на територији Белорусије, по договору са Русијом, распоређује тактичко нуклеарно оружје са свим могућим последицама које из тога произилазе“, истиче Дандикин.

Погранична војска Белорусије је у пуној приправности, донета је одлука о јачању границе, напомиње Дандикин, додајући да су распоређени и додатни системи противваздушне одбране, јер непријатељ подиже беспилотне летелице, којима врши извиђање.

Дандикин истиче да је ситуација на граници Белорусије и Украјине напета, али он сматра да Кијев и његови западни ментори неће успети да спроведу своје планове.

Међу руским експертима има мишљења и да су ове акције Кијева „покушај да се испровоцира пребацивање руске војске на границе са Белорусијом“, јер се Кијев нада да ће на овај начин Москва повући руске трупе са оних делова фронта где се сада развија најопаснија ситуација за Оружане снаге Украјине. Међутим, Дандикин оцењује да Русија има „тачно онолико руских трупа колико је потребно“ и на фронту и ван њега. Слично важи и за Белорусију.

„Белоруска војска, иако није велика, прилично је борбено спремна, обучена и наоружана. Имају велику обучену војну резерву. Имају и искуства у партизанском ратовању… Дакле, ако такви планови заиста постоје, онда се никада неће остварити“, истиче експерт.

Руски стручњаци указују на то да су све акције Кијева диктиране споља, а главни задатак је да се што више дестабилизује развој Русије и њених најближих партнера и савезника.

Експерти очекују да ће Украјина и даље максимално покушавати да ствара тензије за Белорусију – врбоваће људе, поткопаваће изнутра, покушаваће да спроводи терористичке активности, вршиће извиђање, организоваће разне, могуће и оружане провокације, али неће остварити своје циљеве јер, истиче Дандикин, Русија и Белорусија имају снаге да одговоре и одбију сваку претњу.

У близини белоруске границе распоређене и НАТО снаге

Међутим, начелник Генералштаба Оружаних снага и заменик министра одбране Белорусије Павел Муравејко упозорио је на још једну опасност – у близини границе са земљама ЕУ налази 10 батаљонских тактичких група НАТО-а, са укупним бројем од око 20 хиљада људи.

Према његовим речима, шест од ових група послале су Сједињене Државе. Муравејко поставља реторичко питање – који је циљ распоређивања овог контингента?!

Дандикин оцењује да је овде реч о „провокацијама са свих страна и на сваки могући начин“.

„Пољска има веома велике амбиције. У том правцу та земља формира читаву дивизију, а имају и планове да повећају своју војску на 300 хиљада људи. Ту су и НАТО снаге. У суштини, 20 хиљада људи није много, ако се има у виду да се у зони специјалне операције налази око 700 хиљада руских војника и Украјинаца је отприлике исто толико, онда рачунајте“, каже Дандикин.

Он подсећа и да Пољска и балтичке земље планирају да се ограде од Русије и Белорусије новом „гвозденом завесом“ и изграде несавладиву препреку, такозвани „Источни штит“. Процењује се да ће тај систем утврђења и одбрамбене линије од 700 километара коштати 2,5 милијарди евра, док је на украјинској страни, додаје Дандикин, све већ минирано. То је покушај да се играју са живцима белоруских војника и граничара, али „они имају јаке живце“, закључује Дандикин.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ