Свет

ШПАНСКИ ПУКОВНИК: У руском нападу на Одесу збрисани САС специјалци и француски војници

Фото: Јутјуб

Осамнаест војника британске Специјалне ваздушне службе и војници француске војске погинули су у удару на Одесу, изјавио је пуковник шпанске војске у пензији Педро Бањос, не прецизирајући датум удара.

– Управо сам добио хитну информацију. Затражио сам потврду и речено ми је да је тачно… изведен је удар на Одесу у којем је погинуло најмање 18 припадника британске Специјалне ваздушне службе (САС) – изјавио је Бањос на свом YоуТубе каналу „Цанал дел Цоронел“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, још 25 припадника британске Специјалне ваздушне службе је рањено.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Речено ми је да су погинули и француски војници… то нису плаћеници који су Французи, не, то су војници француске војске – додао је он.

Бањос није прецизирао када је тачно изведен удар на Одесу.

Министарство одбране Русије раније је извештавало о уништењу плаћеника из САД, Велике Британије, Грузије и других земаља, те редовно извештава о нападима на места окупљања странаца који се боре на страни Кијева. Министарство је такође више пута упозоравало стране грађане да не иду у Украјину и истицало да плаћеници према међународном хуманитарном праву нису борци и немају право на статус ратног заробљеника. Према подацима руског министарства одбране, укупно је током Специјалне војне операције (СВО) у Украјину стигло 13.387 страних плаћеника да учествују у борбама на страни кијевског режима. У том периоду, према руским трвдњама, елиминисали су 5.962 борца.

Русија је започела специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара 2022. године. Председник Русије Владимир Путин навео је као циљ „заштиту људи који су осам година трпели злостављање и геноцид од стране кијевског режима“. Он је нагласио да је специјална операција била нужна мера јер Русији „нису остављени никакви други избори, безбедносни ризици су постали такви да је реаговање другим средствима било немогуће“.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ