Свет

ШОЛЦ ОДЈАВИО ЗЕЛЕНСКОГ: Одбијен је

Канцелар Олаф Шолц је одбацио молбу председника Володимира Зеленског западним савезницима да обарају руске ракете и дронове изнад украјинске територије, као што су то учинили у Израелу.

Шолц се о томе изјаснио касно у четвртак, после Европског самита у Великој Британији и захтева Зеленског савезницима из НАТО да прошире војну подршку његовој земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упитан слаже ли се са осталим чланицама НАТО, Шолц је новинарима рекао да „не види консензус да се такви кораци разматрају“. „САД су ту исто веома јасне“, додао је.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Зеленски је на самиту Европске политичке заједнице поновио позив за широм војном подршком Запада Украјини за одбрану од Русије и њениох напада из ваздуха.

САД, Великој Британији, Француској, Немачкој и Пољској се посебно обратио када је говорио о дроновима и ракетама. „Ваша храброст може бити одлучујућа за мир“.

Притом је истакао да таква одбрана не значи напад на Русију.

Украјински председник је поново тражио и дозволу да Украјинци западним оружјем гађају војне аеродроми дубоко у руској територији.

„Што мање ограничења будемо имали при употреби оружја, то ће Русија пре размишљати о миру“, оценио је.

Крајем маја САД, Немачка и други савезници дозволили су Украјини да нападне положаје на руској територији у близини нападнутог Харкова.

Шолц тврдо одбације захтеве да се то овлашћење прошири.

Извор: дпа-прототyпе.де

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ